Жертвата и раненият при срутването на сградата са от Добрич
Жертвата и раненият при срутването на сградата са от Добрич / netinfo
Починалият се казва Владимир Иванов и е на 30 години. По думите от доклада на лекаря, който е в екипа на Бърза помощ, причината за смъртта му е задушаване.

След този доклад линейката беше освободена и на мястото чакат да пристигне трупната линейка.

Пострадалият е Александър Василев, който е 57-годишен.В момента е в шокова зала с тежка мозъчно-черепна травма. Има опасност за живота му. Цялата строителна бригада е от Добрич. В момента на падането на опорната стена в изкопа са били цялата бригада от арматуристи.

В специално изявление директорът на Инспекцията по труда във Варна инж. Иван Иванов съобщи, че фирмата изпълнител “Вени” ЕООД е проверявана преди 2 години и тогава има установени нарушения. Сега Инспекцията ще направи специална проверка за инцидента. Със сигурност е потвърдено, че срутването на част от подпорна стена, при което има двама затиснати, е станало в 11 часа и 8 минути. Работниците не са спазили нормативните изисквания за технологична безопасност и най-безотговорно са слезли в изкопа на строежа без необходимите каски и обезопасителни жилетки. Всички работници имат трудови договори, заключи инж. Иван Иванов.

Стената на къщата се срутила при изкопни работи за жилищна сграда. Възложител на проекта е „Сити консулт” Варна, а изпълнител - добричката фирма „Вени” ЕООД. Координатор на безопасността на строителната площадка е Тончо Стоянов. Според информационната табела там работят 20 души. Строежът е започнал на 10 август. Срокът за завършване на сградата е 18 месеца.

В срутената къща живее възрастно семейство, което в момента на пропадането е било в дома си. Те са подавали оплаквания срещу построяването на жилищна сграда на гърба на тяхната къща. Това е станало още преди да се започне проекта, защото от фирмата-възложител са искали да купят и техния имот. Но жалбите им не са били чути.

Инцидентът стана на улица „Генерал Паренсов” 25, срещу Медицинския университет.