Найден Зеленогорски
Найден Зеленогорски / БГНЕС, архив
Виждам как дясното боледува, сподели пред Дарик водачът на реформаторите във Варна
Найден зеленогорски пред Дарик Варна
92915
Найден зеленогорски пред Дарик Варна
  • Найден зеленогорски пред Дарик Варна
Най-важният приоритет за Варна е довършването на магистрала „Хемус“. Реновирането на жп линията Варна – Русе, която би позволила да се привлекат част от товарите на пристанището в Констанца към варненското, също би дало тласък за развитието на Варна. Това заяви във варненския ефир на Дарик Найден Зеленогорски - водач на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ за Варненска област.

Именно не добре развитата инфраструктура е причината съотношението на инвестициите в Северна България спрямо Южна да са 4:1, смята той. Така стоят нещата и по отношение на еврофондовете. Според Зеленогорски в последните години регионалната политика е объркана, което е довело до дисбаланс в развитието на отделните региони.

Варна би могла да привлича инвеститори и с разработването на научно-изследователски център за производство на електромобили, смята политикът. По негови думи основа за този бизнес би могла да бъде новата специалност по автомобилостроене в Техническия университет.

„Ако се направи добра разработка на база на екипите в Техническия университет и тя се подеме от правителството и общината, може да се търси и инвеститор“, коментира Зеленогорски и припомни, че у нас никъде не се произвеждат електромобили.

Като друг приоритет за Варна той открои увеличаването на броя на нискотарифните компании, които оперират на летище Варна. Според водача на варненската листа на реформаторите градът трябва да избяга от евтиния туризъм и да заложи на културен, здравен, кулинарен и СПА.

Зеленогорски призна, че е притеснен от фрагменитрането на дясното пространство.

„Виждам как дясното постоянно боледува. То се фрагментира може би защото десните имат цялостна философия в главата си и всеки би искал да наложи своето мнение за развитие. Има и доста наслоени лични отношения през годините, които се проектират в бъдещето“, изрази мнение Зеленогорски. Той подчерта, че Реформаторският блок търси обединението и е отворен към десните формации. Коалицията се стреми да спечели поне 6 процента от гласовете и ще вкара в следващия парламент между 15 и 18 депутати, прогнозира той.

Реформаторите биха управлявали отново с ГЕРБ, но не на всяка цена, посочи политикът. Според него най-добрият вариант е дясноцентристко управление с подкрепа на патриотите, а най-лошият – коалиция между ГЕРБ и БСП с „размити отговорности“.

В момента България се намира в стабилно икономическо състояние и не бива постигнатото да се похабява с постоянно провеждане на избори, смята Зеленогорски.