/ ThinkStock/Getty Images
Намаляването на парите за варненските болници е финансов геноцид, а Националната здравноосигурителна каса е надвиснала като свлачище над морската столица, подобно на това в квартал „Аспарухово”, което взе жертви след поройните дъждове преди три години. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз във Варна проф. Радослав Радев на среща с варненски депутати и общински съветници.

Той цитира данни, според които в момента предвидената сума за болнична помощ на един жител на Варна е 160 лева или почти два пъти по-малко в сравнение с Пловдив, където е 311 лева. В София тя е 285 лева, в Плевен - 209 лева, а в Русе - 170 лева.

Радев изрази недоумение как е изработена методиката за разпределението на средствата и защо се налагат рестрикции, след като бюджетът на Касата е увеличен с над 150 млн. лв. 

Намаляването на парите за последното тримесечие на тази година за варненските болници възлиза на общо 1,1 млн.лв. 

След като въпросът за орязаното финансиране е бил повдигнат, от Националната здравноосигурителна каса са започнали проверки на болниците в морската столица, добави проф. Радев. 

За да бъдат компенсирани намалените бюджети и разплатена надлимитната дейност, се предвижда да бъдат освободени 180 млн. лв. от резерва на Касата, заяви варненският депутат от БСП и член парламентарната здравна комисия проф. Анелия Клисарова.