Затягат контрола над домашните животни заради птичи грип
Затягат контрола над домашните животни заради птичи грип / netinfo
Контролът при отглеждането на домашни животни във варненския регион ще бъде затегнат от ветеринарните власти, стана ясно на днешното заседание на Областна епизоотична комисия. Срещата беше свикана заради откритото огнище на птичи грип в Германия и по заповед на директора на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев. В документа се посочва, че регионалните подразделения трябва да са състояние на повишена епизоотична готовност, да организират проверки за болни или умрели диви птици и да приведат в изправност дезинфекционната техника.

Забранява се на собствениците на птицевъдни обекти да допускат излизането на птици извън дворовете, за да се избегне контакта с диви животни. Местните ветеринарни лекари трябва да бъдат уведомявани веднага от стопаните за болни или мъртви домашни животни.

РИОКОЗ – Варна разполага с достатъчно количества препарати “Тамифлу” и “Ремантадин”, които могат да бъдат дадени на хората, включени в екипите, обработващи евентуални огнища на птичи грип, увери на срещата д-р Светла Станева.