Девня
Девня / Община Девня
Първата сцена на открито в Девня посрещна фолклорни и модерни състави в деня на светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Музикално-танцовото събитие бе в рамките на осмото издание на Празника на пенсионера в Девня. Кметът Свилен Шитов откри тържеството на хората от третата възраст, с което даде и старт на културния календар на новоизградената сцена.

Тя се намира в местността Разсадника, която ще се превърне в съвременен градски парк с велоалеи, детски кътове, спортни площадки, зона за разхождане на четириноги любимци и ефектно нощно осветление, заяви Свилен Шитов.
 

Девня
Обшина Девня

Инициативата за новата сцена е на градоуправника, а проектът е на главния архитект на общината Симеон Георгиев. "Имаше нужда от подобно съоръжение. На територията на общината има 5 читалища и много самодейни състави, които поискаха тази сцена", обясни Свилен Шитов. 
Тя попада под слънцето, а парковата мебел за публиката е на пъстра сянка. Амбициозното начинание е реализирано само за месец, като то е първата стъпка от изграждането на модерния парк на Девня в добре залесената местност.
 

Девня
Община Девня

До края на годината общината ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма "Развитие на селските райони", за да може да реализира амбициозния си проект. Плановете на местната администрация са до края на идното лято Девня вече да има модерен градски парк за отдих и развлечения, който няма да носи името "Разсадника".

Община Девня има и готови проекти за ремонт на читалищата в село Кипра и кв. "Повеляново", както и на старото кметство в кв. "Девня-1", с които ще кандидатства за финансиране също в края на годината, обяви кметът Свилен Шитов. Народно читалище "Просвета - 1900" – гр. Девня, вече спечели проект на стойност 400 хил. лева за ремонт на сградата, посочи градоуправникът, като уточни, че преди дни читалището е подписало договор с Министерството на земеделието за отпускане на средствата.