Започва Панорама на българското хорово изкуство
Започва Панорама на българското хорово изкуство / netinfo

Панорама на българското хорово изкуство започва във Варна. Организатори са Български хоров съюз, Община Варна,  Дирекция „Култура и духовно развитие” и Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”. Откриването е тази вечер от 18:30 часа с концерт на Варненски хорови формации. Панорамата ще продължи до неделя.

Панорамата на българското хорово изкуство е традиционен ежегоден цикъл на Български хоров съюз, който цели да представи най-доброто през изминалия сезон - хорове, носители на престижни награди, произведения на български композитори, новаторство в хоровото изкуство, юбилеи на хорове и диригенти. Панорамата има широк отзвук сред изпълнители и слушатели, тъй като представлява своеобразна витрина на хоровото изкуство у нас. Тя е стимул за изпълнителите, място за творчески срещи и обмен на идеи.

Нов момент в провеждането на Панорамата през 2014г. е желанието на БХС да децентрализира проявата като проведе концертите в различни градове на България - Варна, Пловдив, Ямбол и София. Стремежът е, да бъдат обхванати повече региони в страната с цел да се разшири публиката на проявата, да се даде възможност на съставите да излязат от затворената среда, в която работят през по-голямата част от годината.
Желанието на Община Варна като съорганизатор в североизточна България, да инициира и осъществи редица съпътстващи концерти и теоритична част в рамките на събитието, дава възможност за по-голяма достъпност, приобщаване и привличане на нови публики, както и да се представят новите предизвикателства и тенденции в хоровото изкуство сред хората работещи професионално в тази сфера.