Замърсяване и тежки камиони разтревожиха жителите на Казашко
Замърсяване и тежки камиони разтревожиха жителите на Казашко / снимки: Дарик Варна

На северния бряг на Варненското езеро се подготвя незаконно строителство. На самия бряг, в района на село Казашко ще бъде изграден незаконен пристан, а в района са изсипани тонове строителни отпадъци. За това алармира Костадин Костадинов - заместник-председател на ВМРО и регионален координатор на „воеводите" за Североизточна България.

Според Костадинов, пред човек от ВМРО кметицата на Казашко е заявила, че няма никакво разрешение за строителство в района. „Воеводата" припомни, че районът попада в рамките на защитена местност Казашко и Натура 2000, което изключва всякакви градежи.

Замърсяване и тежки камиони разтревожиха жителите на Казашко
netinfo

Строителните отпадъци в района са изсипани през последните няколко дни. Само в петък през Казашко са преминали 42 тежки камиона, заяви пред Дарик жителката на Казашко Лена Парфеонова, която лично е успяла да ги преброи. Според Парфеонова камионите са били с надпис „Темпотранс". Заради движението на тежките машини немалко къщи в селото са се напукали.

През последната седмица цветът на водата в езерото под Казашко се е променил и вече има червеникъв цвят. Сред местните дори се носят слухове за изпусната от ТЕЦ-Варна мръсотия.

В района и в момента има малък рибарски пристан. Местните рибари обаче твърдят, че не знаят кой стои зад подготвяното строителство.

Замърсяване и тежки камиони разтревожиха жителите на Казашко
netinfo

Местният лидер на „воеводите", който е и кандидат за кмет на Варна, се закани още утре да подаде жалба до Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите-Варна. „Ще настояваме за максимално бърз и кратък отговор, защото ако смятат да отговорят в 30-дневен срок, няма да се разберем", категоричен бе Костадинов.