/ Live.varna.bg
Корабчето „Белла” отново може да започне курсове между „Аспарухово” и Морска гара, каквито извършваше миналата година по време на ремонта на Аспарухов мост

В началото на тази седмица консорциумът "Блек сий травел" е поискал официално от Община Белослав да наеме плавателния съд за периода от 15 юни до 15 номеври. Това заяви пред Дарик представителят на обединението от частни фирми Максим Петков, който допълни, че Община Варна също е депозирала подобно намерение. В близките дни представители на двете страни ще обсъждат начините, по които ще бъде управлявана линията. 

"Блек сий травел" предлага цена от 3 лева в едната посока и 5 лева в двете. Миналата година, когато линията се управляваше от общинската фирма „Градски транспорт”, билетчето струваше 1 лев. 

„Обслужването на линията е донесло малка загуба на „Градски транспорт”, но частният бизнес по дефиниция не може да губи. Друг колега също не би се съгласил да вози на по-различна цена от 3 лева. Миналата година областният управител Стоян Пасев направи запитвания към собственици на на хидробуси по Дунав, които му казаха цена от 5 лева. Цена от 1 лева без дотация е немислима и някой трябва да покрие загубата”, мотивира поскъпването Петков. 

Представителят на "Блек сий травел" дава пример с Бургас, където двупосочният билет за корабчето до острова Света Анастасия е 12 лева във високия сезон и 8 лева в ниския. 

„Разстоянието там е 6,5 км, а между „Аспарухово” и Морска гара е между 2 и 2,5 км в зависимост на кое място спира корабчето. Цената е съизмерима с тази в Бургас”. 

Според Максим Петков заради километричните задръствания движението на леки автомобили по Аспарухов мост трябва изцяло да се ограничи в пиковете часове, докато трае ремонтът. Подобна забрана за преминаване беше въведена за камионите.