/ ThinkStock/Getty Images
13 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от общината. Две семейства ще бъдат подпомогнати с по 3 500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка, а всички останали – с по 2 000 лева. На една двойка беше отказана помощ, защото е поискала сумата за лечение в чужбина, което е в разрез с правилата.
  
Решението за отпускане на средствата беше взето на днешното заседание на ПК „Здравеопазване“ към Общински съвет – Варна. Общата сума, която ще бъде предоставена от местната хазна, е 29 000 лева.

Общо 23 бездетни варненски семейства са одобрени за финансиране от общинския инвитро фонд от началото на годината. В тазгодишния бюджет са заделени 170 000 лева за лечение с помощта на асистирани репродуктивни технологии, като до края на годината по програмата остават 107 000 лева. 

Проф. Ковачев: Все повече са хората с репродуктивни проблеми

Общинските съветници гласуваха също еднократни помощи за лечение за 138 варненци. Голяма част от тях ще получат между 100 и 500 лева в зависимост от заболяванията им. Общината ще отпусне 5 000 лева на пациент за предстоящо лечение в чужбина. С 2 500 лева ще бъде подпомогната варненка, нуждаеща се от белодробна трансплантация. Други 2 000 лева ще бъдат дадени на дете за лечение със стволови клетки. Общата отпусната сума е в размер на 45 500 лева. 
  
От началото на 2018 г. финансово са подпомогнати над 300 варненци. Остатъкът по програмата до края на годината е 34 500 лева. Същевременно на 80 души беше отказана помощ. Част от тях са поискали финансова подкрепа за остри и хронични заболявания, налагащи ниски разходи за лечение. Други са подали двукратно молба в рамките на една календарна година или им е била отпусната помощ за комунално-битови нужди.
 
В края на заседанието съветниците дадоха съгласието си да се подновят за нов тригодишен срок договорите за управление на управителите на шест общински лечебни заведения.