автобус Соларис Варна
автобус Соларис Варна / live.varna.bg
Цената на автобусното билетче във Варна няма да се увеличава въпреки тежкото финансово състояние на „Градски транспорт”, обяви неговият изпълнителен директор Злати Златев. Той категорично отхвърли обвиненията, че общинското дружество е пред фалит заради натрупани загуби, които за 2017 г. възлизат на 2,8 млн. лв. 

„Градски транспорт“ е общинското дружество с най-голяма загуба

Злати Златев Градски транспорт Варна
live.varna.bg

„Загубите се дължат на увеличените възнаграждения от началото на годината. Разходите за тях се повишиха с 1 млн. лева и за заплати отиват около 60 % от приходите. Правим всичко възможно, за да не вдигнем цената на билета, и засега се справяме”, коментира Златев в отговор на предложението на общинския съветник Григор Григоров цената да са се увеличи от 1 лв. на 1,50 лв.

Съветник поиска да се повиши цената на билета за Градски транспорт 

От „Градски транспорт” представиха 15 нови автобуса, които ще се движат по варненските улици. Те отново са на полската компания „Соларис”, като този модел е обявен за автобус на Европа за 2017 г. На външен вид не се различават по нищо от доставените преди няколко години 70 возила, но са  с по-мощни климатици и по-висок стандарт за емисии Евро 6.

автобус Соларис Варна
live.varna.bg

Снабдени са отвън и отвътре с информационни табели за указване на маршрута и имат система за видеонаблюдение. Общата цената е 7 565 420 лева с ДДС, а поръчката е част от втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт. 

автобус Соларис Варна
live.varna.bg

В рамките на проекта предстоят също ремонтите на няколко пътни отсечки. Този месец стартират строителните дейности по бул. „Осми Приморски полк” в участъка между „Васил Левски и Христо Смирненски”, бул. „Васил Левски” в участъка от „Подвис” до „Осми Приморски полк” и бул. „Народни будители” в квартал „Аспарухово”, където ще бъдат изградени и два подлеза. През есента ще бъде ремонтиран и бул. „Съборни”, обясни ръководителят на проекта Бистра Димова.   

Втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт предвижда още изграждането на 25 светещи пешеходни пътеки, поставяне на електронни информационни табла на 100 спирки и на бутони за незрящи на 50 кръстовища.

Умни "зебри" ще светват при поява на пешеходец

Целият проект на стойност 37 млн. лв. и трябва да приключи в началото на 2021 г. Освен закупуването на новите автобуси досега бяха ремонтирани булевардите „Приморски”, „Цар Освободител” и „Първи май”.