/ netinfo
Спектакълът е по-хубав от едноименния филм, споделя поетесата Маргарита Петкова
Днес в програмата на международния театрален фестивал „ВАРНЕНСКО ЛЯТО” от 19.00 часа, на Основна сцена почитателите на Мелпомена ще могат да видят спектакъла на варненската трупа „Влюбеният Шекспир”.

Само преди броени дни представлението се игра на сцената на Народен театър „Иван Вазов”, а реакциите на столичната публика бяха възторжени. Ето някои от тях:
 
Академик Людмил Стайков

Аз съм силно впечатлен от този изумителен спектакъл, едно историческо събитие за българския театър. Струва ми се, че и най-взискателният зрител не може да остане равнодушен към „Влюбеният Шекспир”. Това е истинско тържество на професионализма, отличаващо се с култура и стил, с пластично и композиционно единство, с високи режисьорски и актьорски постижения. Повече от три часа спектакълът се играе като на един дъх. „Влюбеният Шекспир”, създаден с мъдрост, вдъхновение, всеотдайност и рядко срещана творческа откровеност, е истински триумф за режисьора Пламен Марков. Той е сътворил един сложен и полифоничен спектакъл с изваяни актьорски изпълнения, които те заразяват с неповторимата си импровизационна стихия и невероятно богатия пластичен рисунък. Имаш чувството, че спектакълът търкулва от далечната Елизабетинска епоха до наши дни едно странно кълбо, изплетено от митове, тайни, догадки и паралели. И ти трябва да разплетеш това кълбо с индивидуалните си познания и душевни възможности. Всички създатели на спектакъла трябва да се гордеят с това, което са постигнали. Благодаря за вълнението, което изпитах при срещата с „Влюбеният Шекспир”.

Маргарита Петкова - поетеса

Всичко, което прави проф. Пламен Марков, е не само на национално, но и на световно ниво и ние трябва да се радваме, че го имаме точно в българския театър. Смятам, че спектакълът „Влюбеният Шекспир” е по-хубав от едоименния филм. Нямам съмнение, че всички зрители го харесват.

Стефания Колева - актриса

Много ми хареса „Влюбеният Шекспир”. Класическо представление в истинския му вид, като постанока, сценография, костюми – нещо, което на българска сцена отдавна не е имало. Чудесен актьорски състав. „Влюбеният Шекспир” ми достави истинско удоволствие.

Проф. Светослав Кокалов

Предизвикателството на „Влюбеният Шекспир” е голямо. То се състои в сериозната амбиция да покрие широко ветрило от интереси, като покаже на публиката театърът отвътре. Сюжетът е познат от филма, един образец, с който сравнението е неизбежно. Пламен Марков и Мира Каланова обаче са избегнали всички опасности и са постигнали висок художествен резултат. Постановката изобилства с талантливи идеи, които са успешно реализирани не само от постановъчния екип, но и от актьорския състав. Актьорският асамбъл демонстрира високо ниво, при това на сцената излизат толкова много актьори. Много хубави пространствени решения, в които сцените бързо преливат една в друга и първоначалният скептицизъм, който публиката обикновено проявява в подобни случаи, бързо прераства в одобрение. Поздравления за целия екип.

Николай Поляков - режисьор

Ние, режисьорите, рядко се харесваме помежду си, защото имаме различни гледни точки, но с „Влюбеният Шекспир” е съвсем различно. Излязох си с много добро чувство от представлението, един прекрасно проведен разказ от добре подредени, интересни и забавни събития. Това е така, не само заради добрата драматургия, и защото режисьорът е превел този разказ на много интересен театрален език. Представлението е силно във всяко едно отношение. Включително заради по-малките роли като тези на Полина Недкова и Константин Соколов, които съумяват с кратки епизоди да поддържат неотслабващия интерес на публиката. Главните роли също впечатляват с добри актьорски изпълнения. Искам непременно да изтъкна и силната работа на Мира Каланова, която с много вкус организира спектакъла и ни вкарва по любопитен начин в тайните на театъра. Поздравления за всички участници във „Влюбеният Шекспир”.

Анкета на Виолета Тончева, ПР на ТМПЦ Варна