България ще поиска от ЕК спешна финансова помощ за изграждане на допълнителни силози за зърно на терминал „Варна-Запад“
"Пристанище Варна“ ЕАД ще продължи да изпълнява водената до момента политика от Министерството на транспорта и съобщенията по отношение на поетия ангажимент към Украйна за обработка на зърнени товари, уточни заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.

„Ще изискам от новоназначения изпълнителен директор на Пристанището Ивайло Гавраилов да приложи гъвкава и активна търговската политика, за да оправдае нашите очаквания“, допълни Върбанов.

НАТО: Гърция предлага да предостави кораби за износа на зърно от Украйна

В случай на необходимост ще бъдат предприети действия за преговори и с оператори на частни терминали в района на Пристанище Варна. Складовите площи на територията на всички терминали (държавни и частни) са с капацитет 150 хил. т. за съхранение на зърнени култури.

Разглежда се и възможността за приставането на голям плавателен съд на някой от кейовете на пристанището с цел увеличаване на капацитета на складовите площи.

Украйна: 40 тона зърно са били унищожени при руска атака

Предвиждаме да направим постъпки пред ЕК за отпускането на спешна финансова помощ за изграждане на допълнителни силози за зърно на терминал „Варна-Запад“. Това е възможност за растеж на българската икономика, в помощ на Украйна и в изпълнение на ангажиментите към Европейския съюз, заяви Владимир Върбанов.