ВОС отлага екстрадицията на семейство сводници
ВОС отлага екстрадицията на семейство сводници / netinfo

Варненският окръжен съд отложи производствата по екстрадицията на семейство Хасан Зампир на 49 години и Зина Зампир 47 години от Варна, обвинени в трафик на жени от Източна Европа, склонявани към проституция във Франция, до получаването на документите, които ще изяснят какъв е статутът на двамата според съдебните власти на френската република.

До настоящия момент освен Европейски заповеди за задържане /ЕЗА/, издадени от Първоинстанционен съд в град Орлеан на 29 март 2004 година, във варненския съд е пристигнало и извлечение от наказателно решение на Окръжен наказателен съд Орлеан от 27 юни тази година, което потвърждава заповедта за задържане на Зина Зампир.

Окръжният съд във Варна настоява да получи документи, които да изяснят статута на българката и има ли влязла в сила присъда. Очакват се и документи, от които да стане видно има ли постановено наказание срещу Хасан и какъв е неговият статут.

Пресслужбата на съда припомня, че семейство Зампир бе задържано във Варна с ЕЗА на 17 юли тази година. Те са уличени от множество турски и български граждани и от проститутки като организатори, а Хасан и като основна фигура, които създали мрежа за проституция на жени, експлоатирани предимно във френските градове Орлеан, Блоа, Тур, Лион и Мец. Сводничеството при отегчаващи вината обстоятелства е наказуемо както по френското, така и по българското законодателство.

Разследването е установило, че престъплението е извършено в периода януари - август 2001 година. Престъпното сдружение е имало за цел да набира проститутки от Източна Европа и най-вече от България, а Зина и да ги пази. Семейството, което си е служило с принуда, насилие и измама спрямо жените е получавало приходи от тях чрез Western Union. При първоначалното им задържане с ЕЗА миналата седмица стана ясно, че както Зина, така и съпругът й Хасан още през 2004 година са известени за воденото срещу тях разследване. Нещо повече - в началото на тази година те са получили призовки да се явят на дело през юни в Окръжния съд в Орлеан, но и двамата имали здравословни проблеми и изпратили във Франция болнични листи. Отделно от това от миналата година срещу Хасан има висящо наказателно производство в Районния съд във Варна. Предвид данните за влошено здравословно състояние на Хасан съдът даде и указания за изготвянето съдебно-медицинска експертиза, която да установи състоянието на здравето му в настоящия момент.

След получаването на исканите документи ВОС ще насрочи незабавно производстото по делото.