ВКС призна шестима за виновни по делото за козирката-убиец във Варна
ВКС призна шестима за виновни по делото за козирката-убиец във Варна / Dariknews.bg

Шест от подсъдимите по делото за козирката-убиец на бул. „Осми приморски полк”, която се срути на 2 януари 2008 г. и причини смъртта на 22-годишната студентка Гергана Велинова, са признати за виновни от Върховния касационен съд, а двама бяха оправдани. След три протеста на окръжния и апелативни прокурори, в крайна сметка за шестима от подсъдимите имаше осъдителни присъди по делото за рухналата козирка на банката. Решението на Върховния касационен съд не подлежи на обжалване.

За различни срокове съдът лиши от права да упражняват професиите си шестима длъжностни лица. Само един от подсъдимите – Татяна Николчева (управител на фирма „Валда 90”, наета като подизпълнител на строителния обект на офиса на банката) се призна за виновна и сключи споразумение с Окръжна прокуратура - Варна. Тя беше осъдена на една година затвор с три години изпитателен срок и е лишена от права да упражнява професия и дейност, свързани със строителство, за срок от 3 години.

Делото бе образувано в Окръжна прокуратура - Варна през 2008 г. Тогава на 2 януари, след силна снежна виелица, рухна козирката на банков офис, който се намира на бул.”Осми приморски полк” 80 – 82. Руините на стоманобетонната козирка затрупваха 22-годишната Гергана, която в този момент била пред банкомата на сградата. Тялото й бе открито два дни по-късно, при разчистване на отломките, минути преди баща й да я обяви за издирване.

Варненската окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Васка Рачева - главен проектант на архитектурната част на проекта за промяна на предназначението на част от магазин в банков офис, проектанта Владимир Рачев - изготвил техническата част на проекта, Кирил Видолов - проектант на конструктивната част, Живко Николов - упражняващ технически контрол по конструктивната част, участъковия архитект на район „Одесос” във Варна Наска Люцканова, Станка Калчева - управител на „Гарант консулт” ЕООД, осъществяваща строителен надзор, Паско Ташков - инженер-конструктор, в качеството му на консултант по строителния надзор към „Гарант консулт” ЕООД и Татяна Николчева - управител на „Валда 90” ЕООД (в качеството на подизпълнител на банковия офис).

Състав на Варненския окръжен съд призна за невиновни останалите седем подсъдими по делото, след като Николчева сключи споразумение с прокуратурата. Варненската окръжна прокуратура протестира оправдателните присъди пред Апелативния съд. Въззивното дело обаче завърши с потвърждаването им. Следва касационен протест на апелативния прокурор, участвал във въззивното производство, до Върховния касационен съд срещу решението на Апелативния съд във Варна, с което подсъдимите са признати за невиновни.  Състав на Върховния касационен съд прие, че протестът е основателен, констатира съществени нарушения на процесуални правила, налагащи отмяна на атакувания акт, и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Варненския апелативен съд.

На 5 декември 2013 г. Варненският апелативен съд  отмени оправдателната присъда в частта за подсъдимите Видолов, Николов и Ташков. Призна ги за виновни и ги осъди по повдигнатите обвинения  за извършено престъпление, като потвърди присъдите спрямо подсъдимите Рачева, Рачев, Люцканова и Калчева. Кирил  Видолов бе осъден на две години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок и лишен от права да упражнява пълна проектантска правоспособност за срок от 3 години. Живко Николов получи две години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок и бе лишен от права да осъществява технически контрол за срок от три години. На Паско Ташков съдът наложи наказание от 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Той бе лишен и от право да упражнява строителен надзор за срок от 3 години. Съдът потвърди присъдата в останалата й част спрямо другите подсъдими.

След нов протест на Апелативна прокуратура – Варна, на 14 октомври 2014 г. състав на Върховния касационен съд отмени присъдата на Варненския апелативен съд,  в частта за подсъдимите Рачева и Рачев, и върна делото за ново разглеждане за отстраняване на допуснатите нарушения на закона. С присъда от 23 януари Варненският апелативен съд отмени присъдата на Окръжен съд – Варна, в частта за двамата подсъдими, и ги призна за виновни в това, че на 2 януари 2008 г. подсъдимата Рачева, в качеството си на главен проектант по архитектурната част на техническия инвестиционен проект за промяна на предназначението на част от магазин в банков офис, и Владимир Рачев (като проектант към фирма, изготвяща техническата документация по архитектурната част), са причинили смъртта на Гергана Василева поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Васка Рачева и Владимир Рачев са осъдени на една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и са лишени от правото да упражняват проектантска дейност за срок от една година. Така постановената присъда на Варненския апелативен  съд от 23 януари тази година  бе оставена в сила от ВКС след три прокурорски протеста и 7 години.