Вицеадмирал Манушев сменя областния управител Данчо Симеонов?
Вицеадмирал Манушев сменя областния управител Данчо Симеонов? / снимка: Impact Press Group, архив

Рокада по висшите етажи на Българската армия поднови мълвата за предстояща смяна на варненския областен управител Данчо Симеонов. Новото име, което се спряга за негов наследник на губернаторския пост, е на вицеадмирал Пламен Манушев, освободен в сряда от поста заместник-началник на отбраната с решение на правителството. Той си тръгва от армията след подаване на рапорт за напускане, като първоначалната информация беше, че освобождаването му е предсрочно, пише вестник "Народно дело".

„Аз много отдавна съм придобил правото да се пенсионирам и рапортът ми е съвсем навременен", коментира вицеадмирал Манушев това твърдение. Висшият военен, заемал преди време и поста командващ на ВМС, беше доста по-пестелив в думите си за това какво го очаква след напускането на армията.

Той обаче не отхвърли напълно възможността да стане новият областен управител на Варна. „Решение за моето освобождаване е взето от правителството, но процедурата е по-дълга. Сега не мога да коментирам подобни възможности", заяви вицеадмирал Манушев и добави, че ще може да даде повече подробности по въпроса, когато окончателно напусне армията.

За скорошна смяна на областния управител Данчо Симеонов се заговори неофициално в края на септември. Тогава вицепремиерът Цветан Цветанов избяга от журналистическите въпроси по тази тема, като каза, че този път не е за това във Варна. Между предполагаемите наследници на стола на Симеонов като фаворит първоначално беше посочен зам.-кметът на Варна Коста Базитов. Представители на кметската администрация след това коментираха неофициално, че той е „мюре", примамка за обществения интерес и политическите реакции, което обаче не значело, че и той не е подходящ за поста, пише още варненският всекидневник.

Ако Пламен Манушев поеме губернаторския пост, ще стане вторият за последното десетилетие висш морски военен, управлявал Варненска област. Адмирал Христо Контров бе областен управител преди Данчо Симеонов да поеме поста.