Варненските таксита с таван от 1 лв./км предлага oбщинар
Варненските таксита с таван от 1 лв./км предлага oбщинар / Dariknews, архив

Пределната цена на таксиметровите услуги във Варна не трябва да се различава от тази в Пловдив. Това заяви за Дарик председателят на общинската комисия по транспорт Красимир Маринов. Според него двата града си приличат, а разстоянията са почти еднакви.

Пределната цена на таксиметровия превоз в Пловдив да е 1 лев за дневна и 1,20 за нощна тарифа. За това се разбраха общинари и представители на таксиметровите компании още през януари. Най-много 1,50 лева на километър ще бъде таванът на такситата в София. Около тази сума се обединиха повечето таксиметрови компании, които оперират на територията на столицата. До решението се стигна след среща на Националния съюз на превозвачите с транспортния министър миналата седмица.

Горният праг на таксиметровите тарифи се регламентира с промени в Закона за автомобилните превози, приети в началото на февруари. В срок от три месеца общинските съвети в страната трябва да определят тавана на тарифите. Изчисляването ще става според методика, изработена от транспортното министерство. Ще се взимат предвид най-големите разстояния в селището, от вида автомобили, разходните норми на горива, цени на горива и други компоненти. Цените ще се актуализират най-малко веднъж годишно. Предвижда се санкция от 3000 лева за шофьор, който кара на по-високи цени.

Смисълът на прага на цените е да няма спекулации, обясни транспортният министър Александър Цветков. Вчера той призова общините да не се поддават на натиск от таксиметровите компании. А общинарите да не се увличат с цените и те да бъдат реалистични, което според Цветков означава до 1,30 лева на километър.

Във Варна таванът на таксиметровите тарифи ще бъде определен на специално заседание на комисията по транспорт. На нея ще бъдат поканени представители на бранша, включително и синдикат „Авто 94", за да бъде изслушано и тяхното мнение. Така би било редно, смята Красимир Маринов. Първо обаче трябва да излезе методиката на транспортното министерство за изчисляване на таксиметровите тарифи.

Варненският общински съвет ще се вмести в тримесечния срок, който има за да сложи таван на таксиметровите услуги. Те най-вероятно ще влязат в сила в края на март или началото на април, прогнозира шефът на общинската комисия по транспорт.

В момента такситата във Варна возят на тарифи между 0,44 и 0,89 лв./км през деня. Има обаче и такива, които не работят с централи и сами определят тарифите си. Заради промените в Закона за автомобилните превози миналата седмица около 40 варненски таксиджии излязоха на протест. Според Димчо Иванов - председател на независимия транспортен синдикат „Авто 94", таванът на километър превоз с такси трябва да е 2,50 лева. Иванов се закани да обжалва в съда горната граница на цените, каквато и да е тя. Според синдикалиста тя ще е в нарушение на Търговски закон и на Закона за конкуренцията.

Лидерът на „Авто 94" поиска и въвеждане на долен праг на цените. Според председателя на общинската комисия по транспорт Красимир Маринов, това би противоречало на пазарната икономика.