По време на инцидента загиват 19 моряци - 17 българи и двама украинци
Варненският окръжен съд е готов да гледа задочно делото срещу обвиняем за потъването на кораба „Хера“, съобщиха от пресслужбата на съда.

Магистратите са дали ход на разпоредителното заседание за инцидента с плавателния съд, който се случи на 13 февруари 2004 година, на около 14 километра от северния вход на Босфора. Тогава загинаха 17 български и двама украински моряци. 

Варненският съд поема разглеждането на делото за потъването на кораба "Хера"

Разследването продължава повече от 15 години. От съда уточниха, че информацията е събрана в 111 тома, като направените разноски до момента са над 137 766 лева. Привлечени като свидетели по делото са 129 души, 21 от които чуждестранни граждани - от Украйна, Турция, Гърция и Италия.

За първи път обвинителният акт по случая „Хера“ бе внесен в Софийски градски съд през 2019 г. Като обвиняеми прокуратурата привлича двама души - генералния директор и ръководител „Експлоатация“ на фирмата „Провидънс шипинг енд трейдинг“ ООД, менажирала кораба, и техническия директор и ръководител „Морски операции“ във фирмата.

През декември 2019 година производството в София е прекратено и изпратено във Варненския окръжен съд, тъй като двамата обвиняеми са от града. През април 2020 г., когато е на 65-години, единият обвиняем - генералният директор, е починал.

Другият е напуснал страната през 2019 г. и към настоящия момент няма данни за неговото завръщане. По информация на защитата му, при последния разговор с него в началото на 2020 г., 71-годишният мъж се е намирал в Китай и заради пандемията не е можел да напусне страната.

След това с него не е осъществяван контакт и той е обявен за общодържавно и международно издирване. Според Окръжния съд производството срещу обвиняемия може да се гледа задочно, тъй като не може да бъде открит. Опасенията на прокуратурата обаче са, че е възможно да се води наказателен процес срещу някого, „който може вече да не е сред живите“.

14 години след потъването: Тайната "Хера" остава неразбулена

Поради тази причина обвинението предлага да се подаде информация към Районната прокуратура във Варна, за да бъде инициирана процедура за обявяването на мъжа за починал. 

След тайно съвещание, петчленният състав на Окръжния съд е приел, че макар инцидентът да е станал в чужбина, местоживеенето на подсъдимия е във Варна и делото трябва да бъде разгледано тук. Освен това съдът преценява, че заради обстоятелствата около обвиняемия наказателното производство следва да бъде спряно.

Определението на съда подлежи да обжалване в 7-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.
Мила Едрева, БТА