Варненец търси съдействие по случая с кораба „Хера”
Варненец търси съдействие по случая с кораба „Хера” / ПП ГЕРБ

Да бъде внесено предложение в Народното събрание за ратификация на Международна конвенция срещу принудително изчезване на хора, настоява варненецът Стефан Минчев, баща на безследно изчезнал моряк от кораба „Хера”. Минчев потърси съдействие от народния представител от ГЕРБ-Варна Нели Петрова по време на приемния й ден с граждани.

На 13 февруари т.г. се отбелязват 12 години от един от най-трагичните инциденти в историята на българското корабоплаване. Точно преди 12 г. „Хера” потъна край Босфора. На борда на кораба плаваха 17 българи и двама украинци. 13 от тях са родени край морето варненци, в това число и капитанът Атанас Атанасов. Той, заедно с други 13 български мъже, е сред безследно изчезналите. Сред тях е и синът на Стефан – кадетът Мартин Минчев. След потъването на кораба бяха открити телата на едва петима от екипажа.

„От самото начало твърдим, че хората, плавали на борда на „Хера”, са принудително изчезнали. Затова молбата ми е да бъде внесена ратификация за международна конвенция срещу принудително изчезване на хора”, мотивира се Стефан Минчев. Народният представител Нели Петрова се ангажира да проведе разговор по темата с председателя на Комисията по външни въпроси в НС.

На приемния ден на народния представител Нели Петрова бе потърсена за съдействие и от гражданин, който се оплака от нарушения, свързани с масово паркиране на необозначени в града места. Гражданинът настоя да бъдат въведени облекчения за изрядни шофьори на МПС и велосипедисти.

По време на приемния ден стана ясно, че през пролетта Нели Петрова ще организира посещение в Народното събрание на дами от фондацията "Инициативен комитет за ремонт на църквата в село Бързица". Тя получи благодарност за това от страна на председателя на фондацията Пенка Николова. През юли църквата „Света Богородица живоприемний източник", която се намира в с. Бързица, община Провадия, бе официално възстановена. Събитието бе отбелязано с тържествена литургия. В ремонта й са вложени 40 000 лв. "Благодаря лично на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, защото той прие идеята да ни помогне. Благодаря и на народния представител Нели Петрова, която бе посредникът диалогът помежду ни да се случи, за да финализираме ремонта на храма", каза Пенка Николова.