Варненци сезират прокуратурата за изсечена горичка
Варненци сезират прокуратурата за изсечена горичка / снимка: petel.bg

Граждани на Варна се обърнаха към Окръжната прокуратура с декларация против изсичането на дървета и храсти в района около дерето на ул. „Подвис". Унищожаването на растителността там стана на 10 декември със заповед на кмета, а причината е освобождаването на терена за строителство на нова жилищна сграда с магазин, аптека и покрит паркинг, съобщава "Петел".

Имотът, който е бил общински, е купен от частен инвеститор, който ще строи въпросния обект. Живеещите в съседство се опитаха да спрат изсичането със сигнали до полицията и сайта, но разчистването на терена продължи, след като се оказа, че всичко е законно. Те започнаха и подписка, която от днес вече има формата и на петиция в интернет и сигнал до окръжния прокурор.

Авторите на апела искат дърветата, които са расли в продължение на 40 години в пространството в близост до околовръстния булевард „Христо Смирненски" да бъдат възстановени. Те твърдят, че разчистването на терена компрометира създаването на регистър на зелените площи, появил се само дни след изсичането на дърветата. Идеята на този документ е да запази съществуващата зеленина във Варна такава, каквато е на практика към този момент.

„Настояваме незабавно да спрете изпълнението на заграждането и застрояването, като при първа възможност направите изчерпателна проверка на документите, с оглед всички горепосочени данни! Настояваме и всички зелени площи - паркове, градини, междублокови пространства и игрища, да бъдат актувани с актове за ПУБЛИЧНА общинска собственост, с оглед осигуряване законовата им защита от застрояване и закрилата на обществения интерес", пише в петицията до Окръжна прокуратура - Варна, която е адресирана и към кмета Иван Портних и Общинския съвет.