Варна ще има първата биоградинка в училищен двор
Варна ще има първата биоградинка в училищен двор / netinfo

Изграждането на първата образователна биоградинка в училищен двор във Варна организира сдружение "Възход за Варна". Основите на съоръжението бяха поставени в ОУ „Васил Априлов” от доброволци и приятели на сдружението, които направиха двете основни лехи с дървен материал и ги насипаха с компост. В Деня на Земята (22 април) беше доставен компостер, в който ще се събират биоразградими и градински отпадъци за производство на органична тор. Той беше представен на децата по време на открит урок за опазването на околната среда.

Тази събота от 10 ч работата по биоградинката продължава с оформянето на билкова спирала, поставянето на резервоар за дъждовна вода и довършването на лехите. От сдружението призовават варненци да се включат с доброволен труд в полезното начинание.  Сборният пункт отново е дворът на ОУ „Васил Априлов” на ул. „Братя Миладинови” 130.

Идеята на образователната биоградинка е учениците да участват лично в засаждането и отглеждането на растенията, а след това да опитат от техните плодове. Целта е да се научат да ценят и съхраняват ресурсите на земята и да изпитват удовлетворение от работата в природата.

Първата биоградинка в училищен двор във Варна се реализира с личната подкрепа на председателя на „Възход за Варна” Чавдар Трифонов, който финансира основната част от разходите и участва в изграждане й, заедно с десетки доброволци.