/ Дарик Варна
В училището за рок във Варна се предлагат уроци по свирене, пеене и за тежки вокали
Училище за рок във Варна
92864
Училище за рок във Варна
  • Училище за рок във Варна

Можете ли да си представите училище, в което класните стаи са украсени с плакати, преподавателите са ви приятели, а отсъствия не се пишат. Място, което обединява личности с общи мечти. Така създателите на RockSchool описват училището за рок. Варна е един от двата града в страната, наред със София, в които има подобна рок школа.

Музиката в RockSchool се усеща още с влизането – над входната врата е инсталирана акустична китара, която автоматично просвирва при всяко отваряне. Навсякъде им и постери на класици – като се започне от Моцарт, през Боб Марли до Пинк Флойд и Металика. А по червените стени и тавани в класните стаи са налепени над 700 стари грамофонни плочи.

Дарик Варна

Дори осветителните тела в школата за рок са тематични...
Дарик Варна

И понеже традицията повелява рокът да се свири на китара, тук уроците са на акустична, електрическа и бас китара. Запалените по ритъма могат да овладеят свиренето на барабани. Гамата от инструменти се допълва от класическите пиано и цигулка. Преподават се дори уроци по свирене на гайда. За запалените по музиката има уроци по пеене и дори за тежки вокали – характерното за хард кор и метъл крещене. Уроците са подходящи за всички, които искат да развият правилна техника, за да не повредят гласните си струни, обяснява Росен Стойчев, който е мениджър на варненската рок школа от нейното създаване.

Дарик Варна

За близо 3 години съществуване през училището за рок са минали над 300 желаещи да свирят или пеят по-добре. Най-малкият е на 4 години и в момента се учи да свири на пиано. Най-възрастният пък е на 60 и след пенсионирането си сбъдва мечтата си да се научи да свири на китара.

Дарик Варна

Доста от инструментите в рок училището са подарени от поддръжници на идеята музиката да се изучава. А всички приходи от RockSchool се използват за развиване на идеите в подкрепа на българската сцена.

Повече по темата ще откриете в аудио зоната.