Течащ покрив затвори лекарски кабинети в поликлиника
Течащ покрив затвори лекарски кабинети в поликлиника / Sofia Photo Agency, архив

Течащи тавани и липса на ремонт на покрива са довели до затваряне на кабинети в ДКЦ 5 „Св. Екатерина“ във Варна. Това съобщи пред съветниците от комисията по собственост и стопанство управителят на лечебното заведение д-р Галина Павлова. С актуализацията на бюджета за миналата година е гласувана сумата от 85 хил. лв. за за хидроизолация на покрива, но парите не са реализирани, тъй като общината не е финализирала обществената поръчка за целта. Сумата е одобрена и включена в бюджета за тази година.

Последният ремонт в поликлиниката е правен през 98-ма година. От 2005-та, откакто д-р Павлова се занимава с мениджмънта й, постоянно се появяват течове. Правят се частични подобрения, но проблемът не е решен глобално. По отношение на финансовото състояние на здравното заведение неговият управител отчете стабилност и 16 хил. лв. печалба за 2011-та в сравнение с 2010-та година, въпреки многото неосигурени пациенти, които обслужва.

Фирмата, която е правила ремонт на покрива на ДКЦ 2 „Свети Иван Рилски“ през 2009-та година, вече не съществува и не може да бъде търсена отговорност за качеството на работа и гаранцията, разкри пред съветниците мениджърът на болницата д-р Татяна Аврамова. Там също има проблеми с изолацията, особено при горните етажи. Липсата на модерна апаратура и конкурентноспособност водят до отлив на пациенти и лекари, обясни специалистът. Поликлиниката е на загуба от 68 хил. лв. за 2011-та година.

Големи задължения има ДКЦ „Чайка“, стана ясно при отчета на управителя му д-р Александра Манушева. Поликлиниката е натрупала дългове от половин милион лева, а само за миналата година е затънала със 147 хил. лв. Въпреки това средната работна заплата в лечебното заведение е скочила от 665 лв. на 771 за година. Големите разходи на болницата д-р Манушева обясни с многото неизплатени осигуровки и неползвани отпуски, както и с преминаването на лекари от граждански към трудови договори.

ДКЦ 1 „Св. Клементина“ е приключила 2011-та година с 30 хил. лв. печалба, съобщи управителят й д-р Иван Иванов. С печалба от 27 хил. лв. е и ДКЦ 4. Поликлиниката работи с 13 здравноосигурителни фонда, а работната заплата е увеличена. Въведено е стимулиращо стъпаловидно заплащане на висшия персонал. Лечебното заведение няма теглени кредити и лизингови договори.

Поликлиниката, която обслужва „Владиславово“ - ДКЦ 3, е с 20 хил. лв. печалба за отчетния период. Нарастват разходите на лечебното заведение заради по-големия обем медицински дейности.

Въпреки че обявиха годишното си финансово състояние, съветниците от комисията „Собственост и стопанство“ не гласуваха отчетите на здравните заведения, тъй като те не са заверени от одиторска компания и ги препратиха към здравната комисия и дирекция „Здравен контрол“. Беше приет единствено отчетът на ДКЦ 3.