Въпросната кооперация на ъгъла на улиците „Козлодуй” и „Бачо Киро”
Въпросната кооперация на ъгъла на улиците „Козлодуй” и „Бачо Киро” / Дарик Варна
Недовършена кооперация в центъра на Варна е населена с неизвестни лица, които са се самонастанили в 8-етажната сграда. За това алармират съседи на недостроения блок, който се намира на ъгъла на улиците „Козлодуй” и „Бачо Киро”, само на 300 метра от Катедралата.

Фейсбук

Пред Дарик живущи в съседните кооперации коментираха, че в сградата има поне 10 самонастанили се роми, като броят им на моменти достига 25 души. Млади са и добре облечени.

Изоставената кооперация, погледната от вътрешния двор
Дарик Варна

Сградата не е годна за обитаване, прозорци има само на няколко места, вътре няма ток и вода. На два места по етажите обаче бе забелязано пране.

Дарик Варна

Необезопасената сграда създава реална опасност за преминаващите пешеходци и автомобили, а няколко пъти е имало и пожари, тъй като вътре е пален огън.

Дарик Варна

Дарик Варна

Заради проблема преди месец местната структура на НФСБ подава сигнал до кмета и зам.-кмета по сигурността. За проблема партийните активисти са били сигнализирани от притеснени жители на квартала.

„Общината трябва да изпълни своя ангажимент чрез Общинска полиция трябва да провери какви са тези самонастанили се лица там, дали имат документ за собственост и дали изобщо са български граждани или са извършили някакво самоуправство. Ние не можем да сме сигурни дали сред тези хора там няма и нелегални мигранти”, коментира пред Дарик Саркис Саркисян, председател на младежката структура на НФСБ във Варна.

Сигналът до Общината е подаден от Саркисян точно преди месец - на 17 септември. Все още няма получен официален отговор.

Изоставената кооперация, погледната от вътрешния двор
Дарик Варна

Наскоро по входовете на някои от съседните кооперации бе разлепена листовка, която предупреждава за зараждащо се ромско гето. „Ако не се вземат мерки, има вероятност цялата сграда да се насели с незаконно пребиваващи”, се отбелязва в текста. Автор не е посочен, но има покана за присъединяване  към специално създадена за целта група във Фейсбук.

Дарик Варна