/ iStock/Getty Images
Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд в града да откаже екстрадицията на украински гражданин, издирван в родината си за осъществяване на наказателно преследване, съобщиха от пресслужбата на съда.

Оттам припомнят, че съд в Одеса е постановил задържането на Игор Е. под стража във връзка с разследването на пет тежки криминални престъпления, сред оито участие във въоръжена престъпна група. Главната прокуратура на Украйна е помолила българския съд за екстрадицията му. Тридесетгодишният мъж бе задържан във Варна в края на февруари.

С въведеното в Украйна военно положение временно са ограничени определени права и свободи на гражданите, а на 2 март миналата година Киев декларира пред Съвета на Европа, че временно спира изпълнението на някои свои задължения по Европейската конвенция за правата на човека, сред които и правото на справедлив съдебен процес, припомнят от пресслужбата на съда. С удължаването на военното положение с президентски указ от 6 февруари тази година, Съветът на Европа отново е бил уведомен за дерогацията, заради приети извънредни закони, включително в областта на наказателното правораздаване.

По тази причина съдебният състав прие, че към настоящия момент правата на мъжа не могат да бъдат защитени от украинската държава за времето на обявеното военно положение и до оттегляне на заявената дерогация.

Апелативният съд отмени взетата по отношение на Игор Е. мярка за постоянен арест.

Решението на съда е окончателно.
Данаил Войков, БТА