Съдът реши: Децата в „Теменужка” остават
Съдът реши: Децата в „Теменужка” остават / netinfo

Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд от края на август тази година, с което в полза на Община Варна бе допуснато обезпечение на предявените искове срещу наследниците на имота на детска градина "Теменужка" чрез спиране изпълнението на действията на частния съдия изпълнител.

Варненският окръжен съд допусна обезпечение на предявените от Община Варна искове чрез спиране действията на частния съдия изпълнител за предаване на владението на имота, при условията на парична гаранция в размер на 20 000 лева. Окръжният съд бе сезиран с молба от Община Варна за допускане на обезпечение на предявените срещу седмината ответници искове за заплащане стойността на направените подобрения в имота. Този иск е съединен с искане за признаване правото на задържане на имота до заплащане на подобренията. Правото на задържане означава, че държателят на имота има право да го задържи до заплащане на подобренията, припомнят от Апелативният съд.

Апелативната инстанция преценява, че в настоящия казус е налице интерес от обезпечаване на исковете и то с посочената в молбата адекватна обезпечителна мярка - чрез спиране на изпълнителното дело за предаване на владението на процесния имот. Определената от първоинстанционния съд парична гаранция от 20 000 лева има за цел да обезпечи евентуални вреди за ответниците, настъпили от допуснатото обезпечение, обясниха от правораздавателната институция.

На практика детската градина ще продължи да работи и няма да бъде обезпокоявана от действия на частния съдия - изпълнител. Следващото заседание по съдебния спор между Община Варна и собствениците на детска градина „Теменужка" е насрочено за 9 октомври тази година в Окръжния съд.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.