Съдят бившия директор на Радио Варна по общия ред
Съдят бившия директор на Радио Варна по общия ред / netinfo
Наказателното дело срещу бившия директор на Радио Варна Стоян Чешмеджиев, обвинен в престъпление по служба, извършено по повод изграждането на предавателен комплекс в с. Българево, община Каварна, ще продължи по общия ред. Това е записал днес в протоколно определение Варненският окръжен съд и е насрочил следващото заседание за 29 май. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

На първото заседание преди месец съдът е допуснал "съкратено съдебно следствие", при което Чешмеджиев изцяло е признал фактите, посочени в обвинителния акт, но не и вината за извършено от него престъпление. Тогава в обясненията си пред съда Стоян Чешмеджиев частично е отрекъл факти и обстоятелства, които прокуратурата твърди. Затова според съда не се изпълва фактическият състав на предвидената в НПК процедура, за която са необходими самопризнания, което Чешмеджиев не е направил.

За следващото съдебно заседание в края на месец май ще бъдат призовани отново всичките 13 свидетели. Според обвинителния акт, в периода декември 2004 - май 2005 година във Варна и в Каварна, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице - директор на Радио Варна, Чешмеджиев превишил правата си и набавил облага за друго лице - Деница Стефанова, негова дъщеря и собственик и управител на "ВОТ" ЕООД. Чешмеджиев изготвил искане от Общинския съвет в Каварна за предоставяне на терен за изграждане на предавателния комплекс. След самостоятелно проучване на района, предложил мястото на бъдещия терен на комплекса на Главния архитект на Община Каварна, както и площта от 50 дка.

По-късно взел и участие в заседанието на Комисията по териториално развитие, където мотивирал съветниците с аргумента, че БНР е част от националната сигурност на републиката. Чешмеджиев изготвил писмо до фирмата на дъщеря си за участие в конкурс за учредяване на вещно право на строеж върху общинска земя в землището на Българево, за изграждането на сграда и съоръжения за излъчване на програми на БНР. Такова писмо Чешмеджиев изготвил и до втората фирма "Спорт лукс" ЕООД, участвала в конкурса на Община Каварна. С управителя на "Спорт лукс" Чешмеджиев е съдружник в друга фирма.

Последиците от престъплението държавното обвинение оценява на 51 565 лв.