Стъклен покрив над двора на Археологическия музей предвижда проект
Стъклен покрив над двора на Археологическия музей предвижда проект / museumvarna.com

Дворът на Археологическия музей във Варна може да бъде покрит със стъклен покрив. Проектът предвижда покриването на пространство от 2 дка, като по този начин то ще може да се използва целогодишно. 1/3 от прозорците ще могат да се отварят през лятото. Авторите са обособили зала за 1000 души, ресторант, библиотека и площадка за художници.

Идеята за покриване на английския двор на музея е на десетилетие, като тогавашният проект е предвиждал козирката да бъде от поликарбонат. Сегашният проект предвижда да се използва стомана, алуминий и стъкло.

Разработката, която е на бившия зам.-кмет на Варна Вили Жечев и синът му арх. Делян Жечев, беше представен на зам. министър-председателя Даниела Бобева при визитата й в морския град. Реализацията би отнела около година и ще струва между 2 и 2.5 млн. лв. Вицепремиерът не се ангажира с отпускане на средства от държавния бюджет, тъй като музеят е общинска собственост и посъветва ръководството да кандидатства следващата година по програмата „Региони в растеж”. 

Поставянето на стъклен покрив ще увеличи посетителите на музея, смята неговият директор проф.  Валентин Плетньов. През летния сезон техният брой достига до 250 000 души, като годишните приходи са около 600 000 лв.