Строят студентски общежития чрез европейски проект?
Строят студентски общежития чрез европейски проект? / Dariknews, архив

Мерки за изграждане на студентски общежития предвижда проект, в който се очаква да се включи Варна съвместно с други градове от Европейския съюз. Това обяви зам.-кметът по здравеопазването Христо Бозов, който се срещна с представители на Международната асамблея на столиците и големите градове в Русия и на Асоциация на градовете и регионите в България.

Общински или частни могат да бъдат средствата за осъществяването на идеята. Изграждането на центрове, където студентите да се събират в различни зали да обсъждат различни теми и въпроси, също е цел, към която трябва да се стремим, смята Бозов. Той допълни, че това ще допринесе за по-активен студентски живот.

Варна е един от петте европейски града от Германия, Белгия, Холандия и Полша, които са избрани да участват в този проект. Вече е проведена една среща и предстои одобряване на проекта от Европейската комисия. Основните цели на сътрудничеството са да се постигне обмен на студенти, идеи и технологии, както и увеличаването на броя на обучаващите се във ВУЗ-ове във Варна. 

Проектът ще се стреми да улесни взаимодействието между студентите и общините, така че да се създадат комфортни условия и за двете страни.

Община Варна ще се възползва и от сътрудничеството между Асоциацията на Черноморските градове и на Международната асамблея на столиците и големите градове в Русия, за да привлече студенти от източни държави, каза още Бозов. Морската столица дава възможност със своите пет университета за качествено образование, което осигурява европейска диплома, посочи зам.-кметът. Той добави, че в Медицинския университет вече се подготвят програми за обучение на руски език.

Сътрудничество и по отношение на туризма и бизнеса, които са от особено значение за града, се надява да се постигне още Бозов.