Стотици дарители помогнали на пострадалите в Аспарухово
Стотици дарители помогнали на пострадалите в Аспарухово / БГНЕС, архив

Над 350 физически и 43 юридически лица са се включили с дарения в помощ на пострадалите от наводнението в кв. "Аспарухово", съобщи директорът на БЧК-Варна Илко Раев. Десетки фирми са изпратили бяла и черна техника, сред която хладилници, готварски печки, перални, прахосмукачки, бойлери, котлони и др.

Над 781 хил. лв. е сумата, събрана от варненската структура на хуманитарната организация. Ресторанти, пицарии и фирми са помагали за изхранването на стотиците доброволци, работещи на терен. 20 деца са се организирали напълно самостоятелно и са събирали средства в касички на БЧК.

Karcher България дариха на организацията 30 броя професионална почистваща техника, с която доброволците ще почистват домовете на засегнатите и която ще бъде използвана и в бъдеще. Liebherr предостави 20 нови хладилника, а Американската църква на Исус Христос ще финансира закупуването на строителни материали и домакински уреди според списъка с нужди на пострадалите.

Още в първите дни на бедствието с психологическа помощ на терен са се отзовали от Сдружението на младите психолози. Момчетата от центъра за наркозависими в църквата в "Аспарухово" са помагали с физически труд. От Националното представителство на студентските съвети са се погрижили за координирането на доброволците. Помощ са оказали и от Българския дарителски форум.

Утре пунктът на БЧК в "Аспарухово" ще бъде закрит, но доброволците остават на място, увери Илко Раев. Той обясни, че има идея за създаване на селище в квартала с помощта на Строителната камара и голям спонсор. Тя обаче все още няма потвърждение за реализация.

В понеделник ще бъде готов окончателният списък със засегнатите от потопа, съобщи зам.-кметът по здравеопазване, образование и социални дейности д-р Лидия Маринова. Той се изготвя след огледи и посещения на място. Пет екипа обикалят от дом на дом и описват каква необходимост има всяко семейство. Администрацията в "Аспарухово" ще обработи събраната информация и ще изготви крайния списък. За момента данните сочат, че от наводнението са засегнати около 1000 домакинства.