Спряха водата на цял вход във Владиславово
Спряха водата на цял вход във Владиславово / снимки: Дарик Варна

Заради системно неплащане на сметките за вода, цял вход на жилищен блок във варненския квартал „Владиславово" остана без вода. Точно в 10 часа екип на ВиК-Варна спря водоподаването на вход 13 на блок 406.

Неплатените сметки на входа към водоснабдителното дружество са в размер на 12 304 лева и са от 2009 г. насам. Задълженията са били още по-големи и още по-отдавна, но в началото на март съседите са погасили по-старите, обясни Душко Душев, началник отдел „Инкасо" във ВиК-Варна. Той обясни, че входът е с общ водомер и това е причината всички апартаменти да бъдат изключени от водоснабдителната мрежа.

Длъжниците са били предупреждавани много пъти, за последно в началото на февруари. „Изчакахме ги от 2 февруари, като ги предупредихме, че ще бъдат спрени на 30 март. Независимо че минаха 5 дни, те не благоволиха да дойдат", заяви Душев. По силата на сключения договор и вътрешна наредба ВиК-Варна има право да прекъсне водоподаването. Така главният инкасатор отговори на въпрос защо се спира водата, след като по закон ВиК няма право на тази мярка.

За да бъде пусната отново водата, домакинствата от вход 13 трябва да внесат поне 1/3 от неплатените задължения, след което се прави протокол за разсрочено плащане. Индивидуални водомери живущите там ще могат да поискат, след като погасят всички задължения за общия водомер.

Спряха водата на цял вход във Владиславово
netinfo

Душко Душев показва лист със сметките на вход 13.

За засегнатите от спирането ще бъде осигурена водоноска, която ще осигурява питейна вода до решаване на проблема. В 8-етажния вход с 24 апартамента живеят  майки с деца, болни хора и пенсионери. От около 15 години асансьорът там не работи, тъй като не е ремонтиран.

„Резилът е пълен, но има и хора, които си плащат редовно и те ще пострадат", заяви Емил Василев. Той разкри, че във входа има домакинства с 4-цифрени задължения към ВиК. Ситуацията била утежнена и от бившия домоуправител на блока Станимир Ненов, който изчезнал преди 3-4 години с около 5000 лева, събрани от съседите, заяви съседката Недка Тодорова.

Спряха водата на цял вход във Владиславово
netinfo

Снощи във входа явно е имало събрание.

С проблем като този с неплатените сметки за вода на вход 13 и други жилищни блокове във Варна, които обаче не са в този размер. Миналата седмица е имало спиране на водата в ромската махала, посочи началникът на отдел „Инкасо" във ВиК-Варна. Той посъветва всички да си плащат редовно, защото сметките и лихвите се трупали, и „ставало неприятно и за тях".

Към момента задълженията на абонатите към ВиК-Варна е 16,3 млн. лева, от които над 14 млн. лева от граждани. С цел подобряване събираемостта на просрочените задължения за ползвани и неплатени Ви К услуги от потребителите, дружеството сключва споразумителни протоколи за разсрочено плащане на задължения. Съдебни дела се образуват за задължения над 200 лв. или за суми, натрупани за период над 1 година. През 2011 г. са заведени над 370 дела за общо задължение над 806 000 лева. Чрез изпълнение на съдебни решения са събрани малко над 340 000 лева, информират от водоснабдителното дружество.