Спестиха една година такси на концесионерите на спирки
Спестиха една година такси на концесионерите на спирки / Дарик Варна

Гратисният период, в който концесионерите на автобусни спирки да изградят спиркозаслоните, да бъде увеличен от 4 на 5 години. Това искане приеха съветниците от общинската комисия по туризъм и търговия на днешното си заседание.

Концесионерите обясниха, че концесионните договори, които са за срок от 15 години, са подписани в началото на октомври 2006 г. Гратисният период за изграждане на съоръженията е започнал да тече веднага, а проектите на спирките са били одобрени през май следващата година. Реално строителството на съоръженията е започнало в края на юли 2007 г., аргументираха се концесионерите.

Интересно е, че общинарите разрешиха да се удължи гратисният период и за четирите концесионни договора. Три от договорите са подписани през 2006 г., а четвъртият - през февруари 2007 г. , което означава, че за последният не би трябвало да важи удължаването на периода. В рамките на гратисния период не се плаща концесионна такса, която е минимум 90 000 лева плюс процент от печалбата.

Концесионерите поискаха още, освен печатни издания, в района на спирките да се предлагат и други изделия. Те настояха и да не се допуска разполагане на търговски обекти и рекламни съоръжения на по-малко от 30 метра от спирките. Тези две искания, които бяха включени в дневния ред на комисията, не бяха разгледани от общинските съветници, тъй като не са внесени в комисията по надлежния ред.

Председателят на комисията по туризъм и търговия Красимир Симов не можа да каже колко спиркозаслона са изградени досега и колко предстои да бъдат построени.