Сметопочистващите фирми отнесли над 800 000 лева глоби от общината
Сметопочистващите фирми отнесли над 800 000 лева глоби от общината / Дарик Варна, архив

Община Варна е наложила санкции за над 800 000 лева на сметопочистващите фирми. Санкционирани са всички фирми, които отговарят за чистотата на петте варненски района. Това стана ясно на заседание на комисията "Благоустройство и комунални дейности" към Общинския съвет.

В периода август 2013 година до април 2016 година наложените санкции на сметопочистващите фирми в община Варна са за 803 748 лева без ДДС, обяви Николай Няголов, шеф на общинската дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред".

Най-много санкции - над 593 хиляди лева. е отнесла фирмата „Санатит", която отговаря за чисотата в 3 варненски района и селата в състава на общината. За пропуски в сметопочистването в „Одесос" санкцията е 336 хиляди лева, за „Младост" - 195 хиляди, а за „Аспарухово" - 133 хиляди лева. Близо 3500 лева е наложената санкция за пропуски в чистенето на селата Тополи, Константиново, Казашко и Каменар.

За посочения период на „Адиан" са удържани над 90 000 лева за слабости в сметопочистването на район „Приморски". На „Омега интерклийнър" е наложена санкция в размер на над 43 000 лева за „Владислав Варненчик". СД "Верида и Петков", които чистят Звездица, са санкционирани с 1347 лева.

Наложените санкции се изчисляват процентно от сумата, която трябва да бъде разплатена на фирмата за съответния месец, обясни Няголов. Той разкри още, че сметопочистващите фирми са имали възражения за наложените санкции, но те не са били уважени от възложителя. Освен това фирмите са подписали протоколите, които предшестват плащанията.

Предстои подписване на договорите за събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане на улици и други места за обществено ползване на територията на Община Варна за три от районите, стана ясно на заседанието на комисията „БКД".

Процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка за „Одесос", „Приморски" и „Аспарухово" е приключила. Договорите събират съгласувателни подписи, след което ще бъдат изведени от деловодството и качени на сайта на общината, съобщи Звездин Стоилков, шеф на общинското предприятие „Инвестиционна политика".

Процедурата за районите „Младост" и „Владислав Варненчик" е блокирана заради обжалване на две от фирмите, участвали в конкурса. Комисията по защита на конкуренцията е отхвърлила жалбите като неоснователни. Това решение обаче е обжалвано във Върховния апелативен съд. Все още обаче няма насрочена дата за съдебното заседание, посочи Стоилков.

Ето как изглежда публикуваното в сайта на Общината класиране след проведения конкурс по обществената поръчка с предмет „Събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане на улици и други места за обществено ползване на територията на община Варна":

Район „Одесос"
1. „ЗМБГ" АД, София
2. „Грийн партнърс БКС" ДЗЗД, София

Район „Приморски"
1. „ЗМБГ" АД, София
2. „Грийн партнърс БКС" ДЗЗД, София

Район „Аспарухово" и кметство Звездица
1. „Консорциум Варна 1" ДЗЗД, Варна
2.  „Грийн партнърс БКС" ДЗЗД, София

Район „Младост"
1. „Консорциум Варна 1" ДЗЗД, Варна
2. „Адиан" ООД, Варна
3. „Грийн партнърс БКС" ДЗЗД, София

„Владислав Варненчик"
1. „Консорциум Варна 1" ДЗЗД, Варна
2. „Адиан" ООД, Варна
3. „Грийн партнърс БКС" ДЗЗД, София

73,6 млн. лв. ще струва чистотата на Варна през следващите 5 години

На заседанието стана ясно още, че фирмите, които отговарят за снегопочистването, са глобени с общо над 88 000 лева. Парите следва да бъдат удържани за неизпълнение на възложените дейности през едно денонощие - от 8,00 часа на 3 януари до 8,00 часа на 4 януари тази година, сочат данни на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване".

Кметът: Някои снегопочистващи фирми няма да получат и стотинка

Санкциите са както следва:

„Хидрострой АД" ( отговаря за снегопочистването на район „Приморски") - 28 451 лева
„Варна Строй 2012" (за район „Младост" и с. Каменар) - 19 889 лева
„Обединение АБ Варна" (за район „Одесос") - 15 130 лева
„Инжстройинженеринг" ЕООД (за "Владиславово" и селата Казашко и Тополи) - 14 229 лева
„Зебра Варна"(за „Аспарухово" и селата Звездица и Константиново) - 10 842 лева.