Кметът: Някои снегопочистващи фирми няма да получат и стотинка
Кметът: Някои снегопочистващи фирми няма да получат и стотинка / снимка: Дарик Варна, архив
Кметът: Някои снегопочистващи фирми няма да получат и стотинка
83550
Кметът: Някои снегопочистващи фирми няма да получат и стотинка
  • Кметът: Някои снегопочистващи фирми няма да получат и стотинка

Фирмите, които отговарят за снегопочистването в районите „Одесос", „Аспарухово" и „Младост", няма да получат и стотинка за 3 януари и цялата нощ на 4 януари. Това обяви кметът на Варна Иван Портних. Той обясни, че санкцията е заради несправянето със задълженията и предизвиканото неудобство за варненци при недотам силния снеговалеж преди седмица.

Фирмите, които отговарят за почистването на спирки и подлези в „Одесос", „Аспарухово" и „Младост", също няма да получат пари за 3 и 4 януари, тъй като не са успели да се справят със ситуацията, въпреки уверенията, че имат необходимите организация и ресурс. Сериозни санкции ще претърпят фирмите, които обслужват другите два района - „Приморски" и „Владислав Варненчик".

Ангажирани с поддръжката на уличната мрежа в община Варна са 5 фирми - ДЗЗД „Обединение АБ Варна" (за район „Одесос"), „Хидрострой АД" (за район „Приморски") и ДЗЗД „Зебра Варна"(за „Аспарухово" и селата Звездица и Константиново), „Инжстройинженеринг" ЕООД (за "Владиславово" и селата Казашко и Тополи) и ДДЗ „Варна Строй 2012" (за район „Младост" и с. Каменар).

Кметът заплаши със сурови глоби снегопочистващите фирми

В края на седмицата отново се очакват снеговалежи. В тази връзка варненският кмет изрази надежда, че лошата организация отпреди седмица няма да се повтори.

След края на януари ще стане ясно с колко точно ще бъдат санкционирани и сметопочистващите фирми заради нередовното сметосъбиране. Засега е ясно, че „Титан", които чистят „Одесос", „Аспарухово" и „Младост", ще отнесат санкция от около 120 000 лева към днешна дата. „Не може да бъде оправдание, че са се развалили две машини, или каквото и да било друго, и да се допусне в определени райони на града състоянието да е критично", посочи Портних.

"Адиан" и "Омега интерклийнър", които отговарят за сметосъбирането съответно в "Приморски" и "Владиславово", също ще бъдат санкционирани.

Кметът разкри, че за последната година и половина на сметопочистващите фирми са наложени санкции в размер на над милион лева.

73,6 млн. лв. ще струва чистотата на Варна през следващите 5 години

Портних припомни, че в момента върви процедура по избор на нови изпълнители на дейността сметопочистване. Сред заложените изисквания има завишени критерии като чисто нови съдове, повишена кратност на сметосъбирането и стандарт Евро 5 за машините.

„При тези условия съм убеден, че сметопочистването във Варна ще бъде наистина на едно високо ниво. Към днешна дата обаче сме свидетели на точно обратното", подчерта кметът.

Хубавото време тези дни пък ще се използва за активно кърпене на отворилите се уличните дупки.

Цялото изявление на кмета ще откриете в аудио зоната.