Следят непрекъснато нефтено петно в Черно море
Следят непрекъснато нефтено петно в Черно море / Darik Varna

Нефтено замърсяване е засечено в румънски води, съобщават от пресцентъра на Басейнова дирекция. Петното е забелязано снощи чрез системата за сателитен мониторинг на нефтеното замърсяване в европейските морета. Тя е разработена от Европейската агенция по морска безопасност и е въведена в експлоатация през 2007-а година.

Към настоящия момент петното е с LOW Confidence (с МАЛКА вероятност), което означава, че би могло да е всичко друго, но не и нефтено замърсяване, сочат данни на Дирекция “Морска администрация”. Петното е далеч от от българският отговорен район, поради което България няма ангажимент да го проверява на този етап.

Сигнал за петно в български териториални води е подаден късно снощи в РИОСВ – Варна, препратен днес и до Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район. Констатирано е, че става въпрас за гореизложения случай.

При необходимост – промяна посоката на движение на петното - ще се задейства схема за аварийни ситуации на аварийния щаб към областния управител, посочват от Басейнова дирекция.