Скокове със ски на фестивала FUNCITY
Скокове със ски на фестивала FUNCITY / Дарик Варна, архив

Най-голямата рампа за скейтборд на Балканите, светеща инсталация от рециклирани отпадъци, танцови битки, състезания и демонстрации на нестандартни спортове, както и гостуваща изложба от фотографии от протестите в Турция са само част от нещата, които ще могат да се видят на един от най-атрактивните фестивали в страната – FUNCITY. Той се организира за трета поредна година в морската столица. Стартира на първи юли и ще продължи до 7-ми. Фестивалът е част от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2016.

Огромно разнообразие на вдъхновяващи събития, които да стимулират младежкото творчество и изява, ще съпътства фестивала тази година, обещават  организаторите. Новости ще присъстват във всички сфери, които обхваща проявата. Спортовете, които показва фестивалът са нестандартни, но са част от културата на града, която хората трябва да видят, обясни координаторът Стефан Бъчваров.

Ще бъде изградено съоръжение за фитнес на открито. Самата конструкция не е уникална, но състезанието, което ще се проведе в нея,  е нещо, което не е наблюдавано до момента във Варна, категорични са организаторите.

Новост ще бъде и състезанието по хек на мрежа. „Това е един спорт, който се играе с малко топче, пълно с пластмасови съчми. Много е развит в света, а в България не до такава степен. Преди години имаше някакви стъпки на развитие, но изведнъж пак замря, ние се опитваме да възродим това", каза Бъчваров.

Неизменно ще присъства и състезанието по стрийтбол, но тази година ще бъде вплетен и шоу елемент чрез игра на кокили и забиване с батути.

Голяма надуваема възглавница пък ще омекотява падането след скокове от специално издигнати конструкции. От едната ще се скача с кънки, колела и скейтборд, а от другата -  със ски и сноуборд.

Посетителите ще могат да се насладят и на демонстрация на йога флай. Това е стил, при които упражненията се изпълняват във въздуха като за опора се използват провесени шалове. Всеки желаещ ще може да се включи в усвояването на тези умения.

Традицинно ще бъдат направени и демонстрации на каране на кънки по рампа. В тях ще се включи класиралият се четвърти на световното в Япония

Целият фестивал е изграден на свободен принцип, така че и минувачите да могат да се включат в състезание по избор.

Изненади обещава и музикалната програма на фестивала. Всяка вечер ще бъде посветена на определен стил. Основната част от групите, които ще се представят, са варненски. Сред гостите ще бъдат „Нокаут”, Миленита, Карандила джуниър и други.

Организаторите подхождат креативно и към екологичната тема. Всички боклуци, изхвърляни от посетителите, ще бъдат събирани и рециклирани. В края на фестивала от всички отпадъци ще бъде направена светеща инсталация, наречена  „Морско дъно”. Тя ще бъде монтирана над алеята до сцена „Раковина”.

Тази година, за разлика от предходната, танцовите прояви няма да са на сцена, а на входа на Морската градина, за да може контактът с хората да е по-силен. Предвидени са пет танцови състезания в различни стилове. Най-голямото е „Хип-хоп афери”, посочи един от организаторите Станислав Минев. Той допълни, че голямата награда за победителя ще му осигури участие в Стрийт денс камп в Чехия. Ще бъдат поети всички разходи по такса за участие, път и спане.

Наградата за отборното стрийт денс състезание пък ще бъде мобилни телефони. Ще се проведат и две състезания по брейк.  „Обединението прави силата“ е с уникален формат. При него участниците стартират сами, а във всеки следващ кръг се обединяват в екипи и накрая финалът е групов. След него брейкъри ще мерят сили в „Брейк афери”, Първото място ще осигури участие на международно състезание, което ще се проведе през август в Холандия. Разбира се, в програмата няма да липсва и състезание, което не е за професионалисти.

Сред танцовите прояви ще бъдат и 9 уъркшопа с продължителност около час и половина на входа на Морската градина. При тях групи по салса, хип-хоп и брейк ще предадат своите знания на желаещите.

Фестивалът, представящ нестандартни изкуства, ще обърне специално внимание и на графитите. Предвидени са два вътрешни фестивала, посочи Мария Баджакова, която е един от организаторите. Единият ще бъде фокусиран въврху изрисуването на фасада. В него ще се вклюат само опитни артисти. Ще има и фестивал, който е отворен към тийнейджърите. Те ще рисуват с предварителен проект.

По време на фестивала ще могат да бъдат видяни и изложби на млади автори. Гостуващи фотографии на артисти от Истанбул пък ще покажат кадри от протестите в Турция.

За феновете на филмовото изкуство ще бъдат представени два музикални филма, както и един на екологична тематика.

Официалният старт на фестивала ще бъде даден на днес от 19 часа на входа на Морската градина. Достъпът до всички събития ще бъде напълно безплатен, подчертават организаторите.