Сидеров: Всичко, което става с мен, е на базата на показания на лъжесвидетели
Сидеров: Всичко, което става с мен, е на базата на показания на лъжесвидетели / БГНЕС

"Всичко това, което става в момента с мен е на базата на показания на лъжесвидетели". Това заяви пред журналисти лидерът на Атака Волен Сидеров, преди да влезе в съдебната зала днес, предаде БГНЕС.

Софийският градски съд заседава по делото срещу Волен Сидеров за инцидента на летище Варна от началото на миналата година, в който участва лидерът на Атака, както и негови съпартийци. То е за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство. Инцидентът във Варна стана в началото на 2014 г., когато по време на полет от София до Варна Сидеров, придружаван от депутати от "Атака", влезе в конфликт първо с френски дипломат, а след това извън самолета се стигна до сблъсък с един от пътниците и служител на реда, който бе ударен. Два дни след случая главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата, но той сам се отказа от него.

"Вие престанете да лъжете, защото вашите гнусни лъжи влияят върху съдебната система", нахока журналистите Сидеров.

„Факт е, че днес Виктория Нюланд е дошла като наблюдаващ прокурор по делото „Сидеров" също трябва да ви говори нещо. В България полицията се занимава със Сидеров, а не с истинските престъпници. Всеки ден стават убийства, къде е убиецът на Антов. Защо не искате оставка на Бъчварова, защото не ви стиска и сте станали държачи на микрофони, а може да лъжете, че съм извършил хулиганство. Вашата работа е да разследвате какво се е случило, а не да разпространявате лъжите на прокуратурата", нареди още лидерът на Атака как журналистите трябва да си вършат работата.

По обвинението за хулиганство Сидеров може да получи наказание до 5 години затвор, а по обвинението за нанасяне на лека телесна повреда се предвиждат до 3 години лишаване от свобода. Това не беше първият инцидент на борда на самолет, предизвикан от партийния лидер. През 2010 г. Сидеров беше спрян на летището във Франкфурт след полет с "Луфтханза", защото буйствал в самолета. По-късно той се извини на екипажа за поведението си.

В понеделник в съда влезе и второ дело срещу него. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Сидеров и Десислав Чуколов за инцидента пред магазина на ул. „Раковски". За него Сидеров коментира-„един незаконно неработещ магазин, в който се продават цигари без акциз, вероятно и наркотици. Съдебен експерт, който няма право да пише експертиза пише светкавично и с това ми правят съдебен акт, каза Сидеров във връзка с другото дело срещу него за клек шопа. Той заяви, че нито е удрял, нито е пипал полицаи там, а самите полицаи лъжесвидетелствали, а МВР било „една мафия".

По време на днешното заседание съдът изслуша петима свидетели от общо 9. Първият от тях бе жена, която е пътувала със самолет от София до Варна, в който е бил и партийният лидер. Тя обясни, че не е наблюдавала какво точно прави Сидеров на борда, тъй като е пътувала с двете си малки деца и е била заета да се грижи и следи за тях.

Другата свидетелка се оказа служител на летище „Варна", която е била отзована като цивилна на летището. Тя обясни, че е имало „доста напрежение" между Сидеров и още двама мъже, но с очите си не е видяла лидерът на Атака да удря някой от тях.

„Гледах отстрани, имаше дърпане на служебния паркинг на летището. Казаха ми, че „нещо" се е случило в автобуса от самолета до терминала", разказа жената.

Тя обясни, че цялата случка на паркинга е траела не повече от 15-20 минути. „Дочух, че е ударен наш колега от г-н Сидеров, който не познавам, но не съм ставала свидетел на това", каза още служителката на летище „Варна".