/ ThinkStock/Getty Images
Сигнали за подобни престъпления са получени в София, Бургас и Панагюрище

След получен сигнал и проведени действия по разследване, служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Варна са разкрили измама, извършвана в група в социална мрежа.

Схемата на „ало“ измамниците срещу земеделците (ВИДЕО)

Потребители, членуващи в групата, са били подвеждани, че печелят скъпоструващ мобилен телефон, като за целта единствено трябва да заплатят транспортните разходи по доставката.

След телефонна измама: Пенсионерка си върна 2500 лв. от мошеници (ВИДЕО)


След като не получават т.нар. „награда“, потребителите на социалната мрежа са въвеждани в заблуда, че ще бъдат компенсирани за платената доставка с код за намаление при пазаруване, но и това не се случвало.

Мними адвокати изискват изплащането на несъществуващи дългове

При действията по разследване на случая са установени двамата организатори на схемата - младеж на 20 г. и мъж на 24 г. от Благоевград. Установена е също още една участничка, която е използвана като „муле“ - жена на 32 г.. Тримата са били задържани.

Обвиниха мъж за измама в социалните мрежи при уговорка за покупка на кола

Работата по документиране и доказване на извършеното престъпление продължава под надзора на прокурор от Районна прокуратура. Предполага се, че потърпевшите от измамата са над 100. Сигнали за подобни престъпления са получени в София, Бургас и Панагюрище