Шеф преназначи работници на 8 часа след проверка на НАП
Шеф преназначи работници на 8 часа след проверка на НАП / netinfo

Проверка на строителна фирма, назначила 37 от работниците си на 4-часов трудов договор, са извършили инспектори от НАП в началото на месеца. Строителният обект във Варна е поставен под физически контрол от варненските данъчни, които установили, че всички работници се трудят по 8 часа на ден. Още по време на осъщественото наблюдение управителят на дружеството е преназначил всички строители на 8 часов трудов договор и ги е регистрирал в териториалната дирекция.

От НАП Варна напомнят на работещите, че приходната агенция предлага електронна услуга, чрез която те могат да проверяват декларираните пред НАП трудови договори от работодателите им, да проверяват какъв е осигурителният им доход - върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски.

За да имат достъп до тази информация, гражданите трябва да да получат персонален идентификационен код /ПИК/. Кодът се получава след подаване на заявление по образец, което може да се изтегли от електронната страница на  агенцията www.nap.bg или да бъде получено на място в офиса на териториалната дирекция. Заявлението може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването му става в офиса на агенцията по постоянен адрес на лицата.

Работниците, които са установили нередности при регистрацията на трудовите им договори,  внасянето на осигурителните им вноски или са назначени на 4-часов работен ден, но работят повече , могат да подадат сигнал в териториалната дирикция на НАП, а така също и на телефон 0700 18 700.