Само един варненски политик с шанс за евродепутат
Само един варненски политик с шанс за евродепутат / DarikNews.bg, архив

Само един варненски политик е с реален шанс да попадне в Европейския парламент след изборите на 25 май. Това е кандидатът на ГЕРБ Емил Радев, който в момента е втори мандат народен представител. Радев е поставен на шесто място в партийната листа  и според социологическите проучвания за броя на мандатите, които се очаква да спечели партията му, най-вероятно ще смени българския с европейския парламент. На девето място в листата на ГЕРБ е родената във Варна Августина Цветкова, която е бивш зам.-министър на отбраната в правителството на Бойко Борисов.

В листите на останалите партии и коалиции, регистрирани за вота, присъствието на местни политици е скромно и символично.

Варненският общински съветник проф. Николай Джагаров попадна на предпоследното 16-то място в листата на БСП. Преподавателят в Техническия университет в морския град кара втори мандат в местния парламент.

Друг университетски преподавател Варна също е кандидат за евродепутат. Доц. Мария Темелкова от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” е девета в листата на АБВ

Председателят на варненската структура на „България без цензура” доц. Христо Бозов е поставен на седмо място в листата на партията за евровота. Бозов беше зам.-кмет в екипа на Кирил Йорданов, а на частичните местни избори миналата година се яви като независим кандидат и стигна до балотаж.  

Шеста в листата на „Зелените” е екоактивистката арх. Калина Павлова. Тя е бивш кандидат на същата партия за кмет на Варна и организатор на множество протести срещу строителството в Морската градина. Павлова взе дейно участие и във февруарските протести миналата година.   

Предизборната кампания за Европарламента стартира официално от днес. 17 мандата са отредени на българските евродепутати в парламента. За тях на 25 май ще се борят 15 партии, 6 коалиции и 4 независими кандидати.