Руските туристи, настанени чрез Бългериан Вип Турс, ще завършат ваканцията си без проблем
Руските туристи, настанени чрез Бългериан Вип Турс, ще завършат ваканцията си без проблем / Дарик Варна, архив

Руските туристи в България, настанени чрез българския туроператор "Бългериан Вип Турс", ще завършат ваканцията си в страната ни безпроблемно. Това съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), цитирайки информация от разговор на заместник-министъра на икономиката Иво Маринов с представители на два български туроператора.

Отговорността за престоя и връщането на туристите е на изпращащия туроператор, посочват от министерството.

"Бългериан Вип Турс" е сключила договори с четири руски фирми, чиито задължения по договорите се поемат от двата български туроператора.

"Бългериан Вип Турс" не е изпълнила задължението си съгласно Наредбата за условията и реда за сключване на застраховка "отговорност" на туроператора да уведоми застрахователя, министъра на икономиката, енергетиката и туризма и председателя на КЗП в еднодневен срок от възникване на неплатежоспособността си.

Фирмата има 30-дневен срок, в който съгласно Наказателния кодекс следва да заяви неплатежоспособността си пред съда. Неспазването на това задължение се наказва с лишаване от свобода от 3 години или с глоба до 5 000 лева, посочват от МИЕТ.

В съобщението от МИЕТ са казва, че е получено уверение от управителя на "Бългериан Вип Турс" Николина Добрева, че иранските й партньори ще платят престоя на туристите от Иран, които сега са на почивка в България и на тези, които предстои да пристигнат.

След разговори с туроператори е разрешен и проблемът с настаняването на пристигналите туристи от Казахстан. Предприемат се действия за престоя и на грузинските туристи, които са на почивка в "Слънчев бряг".