/ DarikNews.bg, архив
Издърпал 60 лева от кондуктора и побягнал, но му паднала едната маратонка
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд за грабеж на кондуктор от „Градски транспорт“ опасен рецидивист, осъждан 23 пъти, съобщиха от прокуратурата.
 
На съд с обвинителен акт е предаден 32-годишният опасен рецидивист  Димо Д. На 15 април тази година той се качил в автобус №148 от последната спирка в кв. „Владиславово“ и седнал на последната седалка.  Кондукторът започнал да таксува пътниците, които били трима-четирима. Димо подал банкнота от 20 лева. Когато служителят на „Градски транспорт“ започнал да връща ресто, опасният рецидивист  го хванал за ръката и започнал да дърпа банкнотите.

След като автобусът спрял на спирка, 32-годишният мъж побягнал навън, последван от ограбения кондуктор, който стискал банкнотите от 60 лева в ръката си.
 
От дърпането на парите и съпротивата на служителя на „Градски транспорт“ двама мъже паднали на земята. Подсъдимият успял да издърпа банкнотите от ръцете на кондуктора и побягнал. След него хукнал и кондукторът, но не успял да го настигне. На мястото на боричкането между двамата мъже останала маратонката на опасния рецидивист. Въпреки това той продължил да тича, като захвърлил другата си обувка в изоставена къща на ул. „Пробуда“.  
 
Кондукторът получил редица травми. След като извършителят бил задържан, той бил разпознат категорично от пострадалия мъж.
 
Изготвената по делото съдебнопсихиатрична експертиза установила, че подсъдимият Димо Д. страда от наркотична зависимост към хероин, но към момента на престъплението е бил в състояние да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си. От ограбената сума от 60 лева Димо Д. възстановил едва 10 лева, които предал доброволно.
 
Квалификацията на обвинението срещу него за грабеж, представляващ особен рецидив, се определя от предходната съдимост на Димо Д. Преди да извърши грабежа на кондуктора на „Градски транспорт“, той е осъждан 23 пъти с влезли в сила присъди. Последният съдебен акт срещу него е влязъл в сила на 16 юни 2016 г., с който му било наложено наказание 7 месеца лишаване от свобода за кражба.
 
С разпореждане на прокурор от Окръжната прокуратура във Варна Димо Д. е приведен във варненския затвор на 31 юли.
 
Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото му.