Разпродават хотел „Голдън тюлип“
Разпродават хотел „Голдън тюлип“ / Снимка: Преса

Лъскавият хотел „Голдън тюлип“ във Варна скоро ще има нов собственик. Частен съдебен изпълнител обяви обекта на търг с начална цена от 9,8 млн. лв.

4-звездният хотел „Голдън тюлип“ се намира на бул. „Христо Ботев“ в сърцето на морската столица. Състои се от 92 стаи и пет апартамента, един от които е ВИП. Включва ресторант, лоби-бар, конферентна зала, спортно рекреативен център. Разгънатата му застроена площ е 6871 кв. метра, пише в-к "Преса".

Хотелът е заложен по общо три заема. От „Хипо Алпе Адриа лизинг“ са изтеглени 6,7 млн. евро, а от ОББ - 2,45 млн. евро. От 2006 г. туристическият обект се управлява от международната верига „Голдън тюлип“. Тя е част от световния гигант „Лувър хотелс груп“. Компанията е номер 2 в Европа, като управлява общо 1080 хотела в 41 държави.

Публичната продан обаче не е заради лоши резултати на хотела. Историята тук е по-различна - „Голдън тюлип“ е заложен по кредит, с който е финансирано строителството на завод за керамични плочки в Нови пазар. Парите са отпуснати от австрийската компания „Хипо Алпе Адриа лизинг“. Предприятието започва да се изгражда от българската фирма „Керамика Плиска И.П“ през 2007 г., но още не е завършено.

Връзката между „Керамика Плиска И.П“ и фирмата собственик на варненския хотел е предприемачът Илиян Тенев. Той е изпълнителен директор на двете дружества.

Проверка на „Преса“ показа, че фабриката в Нови пазар пустее от 2-3 години. Производствената мощност е вдигната на мястото на бивш завод за фургони. В нея са вложени 15 млн. лв., оборудвана е с модерни италиански машини.

Към момента керамичната фабрика е завършена на 90%. Идеята беше там да се произвеждат големи подови плочи с размери 60 на 60 см и по-големи за дворове и паркови алеи. Според запознати сега към предприятието проявяват интерес турски инвеститори.