Пускат нов терминал на порт Варна-Запад, мъглата го затвори
Пускат нов терминал на порт Варна-Запад, мъглата го затвори / netinfo
Транспортният министър Петър Мутафчиев ще присъства на откриването на интермодален терминал на пристанище Варна – Запад. Церемонията е насрочена за 10,30 часа.

Терминалът включва площадка за контейнеризация и деконтейнеризация, входно-пропускателен пункт за тежки камиони, компютърна система и център за управление на работния процес. В началото на церемонията ще бъде извършено освещаване и пускане в експлоатация на новозакупения от Германия 100-тонен мобилен кран “Готвалд GHMK 6407” и друга пристанищна техника. Сред гостите на събитието ще са посланикът на ФРГ у нас Михаел Гайер, представители на местната власт и морския бизнес.

Час по-късно отново на пристанище Варна - Запад министърът на отбраната Николай Цонев ще участва в церемония по връчването на дарение от 52 транспортни автомобила тип “Хамър” за Българската армия. Събитието ще бъде уважено от посланикът на САЩ Нанси Макълдауни, началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков и други висши военни.

Часове преди двете събития порт Варна – Запад бе затворен за няколко часа заради гъста мъгла. Забраната за маневри бе издадена в 5 и вдигната в 8 часа, съобщиха за Дарик от рейдовата кула на порта.