Протестиращи в София подкрепиха варненеца, заснел спящите полицаи
Протестиращи в София подкрепиха варненеца, заснел спящите полицаи / снимка: БГНЕС

Трийсетина души се събраха на протест на езерото Ариана в София в подкрепа на варненеца Боян Максимов, снимал спящи полицаи в работно време.

Митингът беше организиран в социалната мрежа Facebook. Причината за недоволството е отношението на полицията към Максимов, който беше привикан на разпит след като качи снимките в интернет. Варненецът беше окачествен като „селски глупак" от говорителката на местната полиция Калинка Пенчева, която беше уволнена преди дни от премиера Бойко Борисов.

Политологът Евгени Дайнов бе сред протестиращите: „Искам да има институции и върховенство на закона, така че когато снимам нещо, което със закон не ми е забранено да снимам, да не ме тормозят. Искам и да не привикват нито мен, нито мои приятели да пишем показания в полицията".

Друг от протестиращите - Пламен Николов, каза: „Боян Максимов са го привиквали многократно във Второ районно управление на полицията във Варна. Три или четири пъти той е привикван там да дава обяснения за снимката, която е направил. Същевременно са му били съставяни актове три или четири пъти по измислени поводи в района на жилището му - единият път бил без документ за самоличност и за това, че разхожда кучето си без каишка".