/ iStock/Getty Images
След строгите мерки мъжът може да бъде наказан с до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Териториалното отделение в Кубрат на Районната прокуратура в Разград ръководи досъдебно производство за нарушаване на задължителна карантина по време на епидемията от COVID-19.

Кубратчанин, сложен под карантина, напуснал страната


Делото е взето незабавно на специален отчет от апелативния прокурор на Варна във връзка с издадена заповед на главния прокурор. За всички дела по член 355 и по член 326 от НК във връзка с правилата и мерките в условията на извънредно положение териториалните прокуратури са длъжни да уведомяват апелативния прокурор за вземането на тези дела на специален надзор.

65-годишният мъж от Кубрат, който е шофьор на ТИР, се завърнал от Република Италия на 4 март рано сутринта през ГКПП - Връшка чука на сухопътната граница между България и Сърбия. Прибирал се в Кубрат.

Карантината спрямо него влязла в сила с връщането му в България и трябвало да продължи до 17 март. При проверка на служители на районното полицейско управление било установено, че на 11 март той се намирал в Русе, където по обясненията му имал лична работа.

По телефона обяснил, че ще се прибере в Кубрат. При следващото обаждане на 12 март служителите на реда установили, че телефонът на международния шофьор е изключен.

Направената справка за пътуване на лице от граничния контрол показала, че той е напуснал България на 12 март в 16:38 часа през ГКПП "Дунав мост". Досъдебното производство срещу него се води по член 355, ал. 2 от НК. Както вече е известно, заради епидемията от коронавирусната инфекция бяха гласувани в парламента нови, завишени наказания.

Престъплението се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.