/ ThinkStock/Getty Images
Окръжната прокуратура във Варна ще внесе протест в Апелативния съд срещу постановеното минимално наказание от 15 години лишаване от свобода за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост, която вчера произнесе състав на Варненския окръжен съд спрямо подсъдимия. Това обявиха от прокурорската пресслужба. 

Съдят млад мъж за опит за убийство

Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. С присъдата съдебният състав призна за невиновен 37-годишния подсъдим за извършени действия на полово удовлетворение с лице от същия пол - убития 35-годишен мъж..

Представителят на прокуратурата поиска в обвинителната си реч доживотен затвор за мъжа, като се позова на наличието по делото на множество отегчаващи отговорността обстоятелства.

30-годишен мъж с обвинение за опит за убийство остава в ареста

Единственото смекчаващо обстоятелство, заяви прокурорът, е съдебната реабилитация на подсъдимия. Протестът, освен срещу несправедливия размер на наложеното наказание, е и заради оправдателната част в присъдата и по-точно за сексуалното посегателство спрямо жертвата. 

Жестокият побой над мъжа, нанесен от Венцислав в дома му, е извършен на 13 февруари 2018 г. Жертвата заживяла в дома на подсъдимия в края на декември. Дотогава Явор водел скитнически живот, след като изгубил дома си заради необслужван кредит. Двамата мъже се познавали отдавна, тъй като били съседи.  

Повод за скандала в апартамента на Венцислав станало скарването с приятелката му заради присъствието на Явор. Заради раздялата с нея и след нейното оплакване от Явор, Венцислав му нанесъл жесток побой. Удрял го с ритници, юмруци и дървена тояга по цялото тяло.

Неграмотен рецидивист на съд за изнасилване на старица

След като го привел в безпомощно състояние, подсъдимият извършил и сексуалното насилие, като употребил сила. След това захвърлил бездомника на тревната площ пред блока.

На 14 февруари преди обяд случаен минувач разпознал в лежащия мъж на тревата Явор. Сигнализирал на спешния телефон 112. Докато пристигналият екип на спешна помощ преглеждал пребития Явор, Венцислав дошъл и обяснил, че предната вечер той не се е прибрал в дома му. На път за болницата 35-годишният мъж починал. 

Съдебното следствие е било проведено с отказ от страна на подсъдимия да бъдат разпитани определени свидетели и вещи лица, но без да се признават фактите и обстоятелствата в обвинителния акт на Окръжната прокуратура, припомнят от обвинението.