/ Дарик Варна
Свадата между двамата мъже възникнала по време на почерпка, като 86-годишният починал след побоя 
Апелативният съд във Варна потвърди първоначалния арест на мъж, разследван за опит за убийство и кражба на вещи и пари от възрастен мъж. 

30-годишният Теодор И. е привлечен като обвиняем за това, че на 12 май тази година направил опит умишлено да убие 86-годишен мъж, като деянието е останало недовършено поради независещи от волята на дееца причини, както и за кражба на портфейл, документи и пари от пострадалия, съобщават от съдебната пресслужба. 

Задържаха под стража 30-годишен за опит за убийство във Варна

И втората съдебна инстанция намира, че от доказателствата, събрани още в първите дни, от гласните свидетелства и други материали може да се направи обосновано предположение, че Теодор е автор на деянията, за които се разследва.

Разпитани са повече от 10 свидетели, които установяват фактическата обстановка. Свадата между двамата мъже е възникнала по време на почерпка. Свидетелските показания изяснили и отнемането на портфейла с намиращи се в него парични средства. 

Както опита за убийство, така и кражбата са тежки престъпления, първото от които се наказва със затвор от 10 до 20 години. По досъдебното производство е била назначена съдебно-медицинската експертиза на травматичните увреждания, причинени на пострадалия, който по-късно е починал. Предстои да се изясни дали има връзка между двете събития.

Апелативният съд споделя и другите две законови предпоставки, необходими за определяне на най-тежката мярка за неотклонение. Теодор няма постоянен адрес, което прави съвсем реална опасността той да се укрие. Нещо повече.

Непосредствено след деянието, обвиняемият се е укрил и заедно със съпругата си са пребивавали на различни адреси. По делото има данни, че Теодор е правил опит и да унищожи веществени доказателства.

Фактът, че е реабилитиран по право след изтърпяване на две присъдени наказания и този съд цени като лоши характеристични данни. Преценката на всички тези доказателства водят съда до извода, че има опасност ако е на свобода, обвиняемият да се укрие от наказателно преследване.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.