затвор белезници
затвор белезници / ThinkStock/Getty Images
Жертвата е на 86 години, починал в болница след побой
Задържаха под стража 30-годишен мъж за опит за убийство на възрастен варненец, съобщават от Окръжна прокуратура Варна. Извършителят е пребил и ограбил жертвата и го е оставил в безпомощно състояние. По-късно, в следствие на раните си и общото му здравословно състояние, 86-годишният старец е починал в болница.

Пребитият човек с инициали В.А.К. е бил намерен в дома си на 13 май в безпомощно състояние. 
Транспортиран е до болница, където е починал. По тялото му са установени следи от насилие. Надлежна експертиза е констатирала, че няма причинна връзка между тях и фаталния изход, а смъртта е настъпила като следствие от други процеси, свързани с общото му силно увредено здравословно състояние.

В резултат на проведени активни оперативно издирвателни мероприятия под прякото ръководство на дежурен прокурор от ОП Варна, от оперативните служби и разследващите органи на ОДМВР Варна е установено, че приживе пострадалият е бил обект на физическо посегателство с интензитет и насоченост, годни да причинят смъртта му, но самото то е останало недовършено пряко волята на извършителя.
Същият е локализиран и арестуван на 16 май.

С постановление от 17.05.2019 г. е повдигнато обвинение на Т.И., на 30 години, от Варна, за опит за убийството на В.К. и за извършена кражба на портфейл с документи и пари, собственост на жертвата. Правната квалификация на деянията може да бъде прецизирана в рамките на разследването. Ако тя не бъде променена до внасяне на делото в съда и ако Т.И. бъде признат за виновен, го грози наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години.
По искане на наблюдаващия прокурор, на 17.05.2019 г. обвиняемият И. е задържан под стража.

Определението на ОС Варна подлежи на инстанционен контрол пред АС Варна.