Профилактика ни спасява от инвалидизация заради остеопороза
Профилактика ни спасява от инвалидизация заради остеопороза / netinfo

Профилактиката е от съществено значение за откриването и лечението на остеопорозата, тъй като заболяването може да доведе до трайна инвалидизация и промени в личния и социален живот. Това обясни д-р Александра Манушева – управител на ДКЦ „Чайка“, където в Центъра по остеопороза и остеометрия работи апаратура от последно поколение за изследване на костната плътност.

Остеопорозата е на трето място по социална значимост. Много често пациентите разбират, че страдат от нея, едва след като са получили първото счупване. Ако не се вземат мерки, в рамките на 3 – 5 години то води до второ и така болният е застрашен от продължително обездвижване.

Рискови групи за остеопорозата са всички, които са получили фрактури, пациенти на кортикостероидно лечение, страдащите от сърдечно-съдови заболявания и на стомашно-чревния тракт, добави д-р Манушева.

За да се обърне достатъчно внимание на ползата от ранната диагностика, от ДКЦ „Чайка“ инициират мащабна кампания. Логото й „Обичай костите си“ ще бъде популяризирано в цялата страна. България е 22-рата, на чиито език е преведено логото, а Световната здравна организация е дала права за разпространение.

„От 10 години страдам от остеопороза, но в резултат на лечението вече нямам силни болки в ставите, подвижността ми се подобри и мога сама да се обслужвам“, разказа Снежана Зидарова, която е пациент с ревматоиден артрит и е получила остеопороза заради продължително лечение с кортизон.

По случай Деня за борба с остеопорозата – 20 октомври, Центърът по остеопороза и остеометрия в ДКЦ "Чайка" ще изследва всички пациенти с 50% отстъпка от цените до края на седмицата.