Проф. Анелия Клисарова: Едно училище, една сграда, един директор
Проф. Анелия Клисарова: Едно училище, една сграда, един директор / Пресцентър

„Като министър на образованието предложих един учебник по един предмет в основното образование. Сега държавата дава всяка година 42 млн. лв. годишно за всички варианти на учебници. Бях против и държавното финансиране на частните училища, особено при положение, че бюджетът за образование е недостатъчен за общинските и държавните училища. Варна има нужда от оптимизация на сградния фонд на училищата – всяко училище да си е в собствена сграда, да има един директор и задължително физкултурен салон”. Това каза проф. Анелия Клисарова, независим кандидат за кмет на Варна, на среща с членове на КТ „Подкрепа”.

„Когато бях председател на общинския съвет започнахме оптимизацията на училищата във Варна. Успяхме да направим удобна сграда на Първа езикова гимназия и Четвърта гимназия остана в самостоятелна сграда, но за съжаление не успяхме да довършим започнатото. Сега ще го направим”, допълни водачът на листата за общински съветници на БСП Борислав Гуцанов. Той подкрепи изцяло исканията на учителите за по-нормални условия за работа и адекватно заплащане.

На срещата присъстваха представители от различни професионални организации – медици, учители, музейни работници, галеристи, социални работници, музиканти. „Разбирам ви и мога да ви кажа само едно – при добро желание от общинския съвет и, ако той работи заедно с кмета за доброто на града, а не да отстоява лични интереси, решение може да се намери за всички проблеми”, обясни Гуцанов в отговор на многобройните въпроси за проблеми в различните сектори.

„Много добре съм запозната с проблемите в здравеопазването, образованието и социалните услуги. Срещите ми с различни браншови организации във Варна осветлиха и много други. Мога да ви кажа само едно – ако сме заедно, ако имам вашата подкрепа, подкрепата на варненци, нещата могат да се променят”, каза проф. Клисарова. Тя добави, че като стане кмет, ще направи всичко възможно, за да има повече електронни услуги в община Варна, за да може документите да се следи онлайн. Пое ангажимент да не допусне по никакъв начин сливането на болници в града и закриването на помощни училища. И да се обърне нужното внимание на социалните домове и социалните служби.

Членове на КТ „Подкрепа” изразиха пълната си подкрепа за кандидатурата на проф. Клисарова за кмет на града и за листата за общински съветници на БСП.